Рада зробила перший крок до створення "іномовлення" України

Середа, 4 листопада 2015, 12:13

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект про систему іномовлення України, презентацію якого зробив міністр інформаційної політики Юрій Стець.

245 депутатів підтримали за основу відповідний законопроект №2334а за умови внесення згодом поправки щодо гарантій фінансування іномовлення з держбюджету .

При цьому для скороченої процедури підготовки до другого читання не набралося голосів.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що законопроект до другого читання будуть готувати на четвертий пленарний тиждень листопада – "не пізніше, ніж останній пленарний тиждень листопада" його мають розглянути.

1 жовтня запустили платформу іномовлення – на базі державних телерадіокомпаній УТР ("Українське телебачення і радіомовлення"), БТБ ("Банківське телебачення") та інформагенції "Укрінформ".

Відтоді над законопроектом працювала робоча група.

"За цей час, я зустрівся з більш ніж 20 послами, представниками дипломатичних установ. Туреччина, Греція, Канада, Австралія, Ізраїль, Болгарія. Вже зараз підписано угоди з представниками кабельних операторів Австралії, Канади, Греції, Молдови, Балтійських країн – Литви, Естонії, Латвії", - сказав Стець.

"1 грудня цей телеканал буде транслюватися не тільки в супутнику на 5 континентах. 1 грудня цей телеканал за підписаними угодами отримає десятки мільйонів глядачів…", - заявив він.

За словами Стеця, вже зараз телеканал UA.tv "мовить на 3-х супутниках – в Америці на супутнику Galaxy, в Європі на супутнику Amos, в Азії – на супутнику Asia Space".

"Тому сьогодні цей сигнал отримує, наприклад, Азербайджан – і протягом тижня ми вийдемо там в кабельні мережі, про це домовленість уже є… Уже зараз цей канал мовить на трьох супутниках – і вже зараз йог можна бачити і на континенті Америка, і в Європі, і в Азії", - наголосив він.

Стець зазначив, що видатки на мовлення за кордон передбачені в бюджеті, "це так само передбачено в пропозиції на бюджет наступного року". .

Міністр і голова парламентського комітету свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначили, що на іномовлення закладено фінансування 0,04% ВВП.

"Це близько 200-х мільйонів гривень", - сказав Стець.

"Ми можемо розміщувати рекламу, окрім політичної реклами. Я переконаний, що ми залучимо комерційне фінансування, окрім державного", - сказав також Стець.

За його словами, агенція "Укрінформ" на наступний рік збільшує свою дохідну частину вдвічі: "Це закладено в фінансовий план – і я переконаний, що він буде виконаний".

Стець також наголосив, що українська діаспора підтримує законопроект.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування