У НБУ розповіли, як банку Пшонки вдалося у них з-під носа вивести $4,7 млн

Середа, 4 листопада 2015, 12:54

Керівництво БГ Банку минулої осені вивело $4,7 млн "всупереч вимогам Національного банку за відсутності первинних документів та підстав для її здійснення".

Про це йдеться у коментарі Нацбанку, наданому "Українській правді".

"Операція була проведена через ПАТ "Розрахунковий центр" в надзвичайно короткі строки. Документи щодо операції в банку були відсутні. Погодження даної операції з куратором не відбувалось, а для маскування збитку від неї банк в той же день здійснив дооцінку інших активів. Це був відвертий фрод", – запевнили у відомстві.

В НБУ додали, що внаслідок цього банку було завдано значних збитків, а сам банк протягом тривалого часу так і не надав на вимогу НБУ жодних підтвердних документів щодо здійснення цієї операції та відповідних обґрунтувань. Це призвело до оголошення банку неплатоспроможних 27 листопада 2014 року.

Як відомо, на момент виведення з БГ Банку $4,7 млн шляхом продажу облігацій внутрішнього держзайму підставним структурам за ціною лише близько 8 тисяч гривень, у банку перебувала куратор НБУ Валентина Дика. Невдовзі після цієї оборудки вона звільнилася.

Згідно з розслідуванням "Наших грошей", ці облігації були декілька разів перепродані між підставними структурами, які в результаті продали їх вже за ринковою ціною компанії "Інвестиційний капітал – Фонд облігацій" з групи ICU, співвласницею якої була Валерія Гонтарева до призначення головою НБУ.

У свою чергу ICU продала ці облігації державі весною 2015 року, заробивши близько 30 млн гривень.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News