Соболєв пояснив позицію "Батьківщини" щодо конфіскації майна

Четвер, 5 листопада 2015, 14:59

Профільний комітет під керівництвом депутата "Батьківщини" Андрія Кожем’якіна керувався у своїх рішеннях щодо конфіскації майна документами Євросоюзу і Єврокомісії.

Про це заявив депутат "Батьківщини" Сергій Соболєв на брифінгу у четвер вдень.

"Ми хотіли б пояснити позицію фракції "Батьківщина" стосовно ключових законопроектів, які передбачені пакетом про безвізовий режим, – це питання, які пов’язані з конфіскацією і створенням спеціальних органів, які будуть на це уповноважені державою", - сказав він.

"При доопрацюванні цих законопроектів ми використовували документи Європейського Союзу і Європейської комісії – а саме директиву від 3 травня 2014 року, яка посилається на норми, коли і як повинні бути використані норми спеціальної конфіскації, як відбувається цей процес,стосовно яких статей і яким чином рекомендується це ввести в національні законодавства", - сказав Соболєв.

Він зазначив, що перший пакет передбачає створення спеціального органу.

"І, на наш погляд, те, що зробив парламент при голосуванні в першому читанні, заборонивши використовувати до 25% від конфіскованого майна на розвиток цього органу, це вже була перемога. Хоча вчора на засіданні комітету була чергова спроба повернути 25%, які фактично забиралися у держави з державного бюджету по процедурі, яка завжди використовувалася попереднім режимом і особисто Азаровим", - заявив Соболєв.

"Я думаю, що зараз це в залі не пройде і це буде ухвалено в остаточній редакції", - сказав він.

"Друга норма, яка викликала розбіжності на комітетах профільних, – наша позиція: прямо посилатися на відповідну директиву, і саме тому ми вважаємо, що виключно стосовно кримінального законодавства може бути застосована норма спеціальної конфіскації", - повідомив Соболєв.

"Стаття 3 дає вичерпний перелік тих злочинів, стосовно яких відноситься спеціальна конфіскація. Це боротьба з корупцією, підробка спеціальних банкнот і документів, відмивання брудних грошей, боротьба з тероризмом, корупція в приватному секторі, незаконний обіг наркотичних засобів, боротьба з організованою злочинністю, попередження торгівлі людьми і дитячого сексуального насилля і порнографії", - зазначив він

Щодо того, чи може продаватися конфісковане майно до остаточного рішення суду, Соболєв зазначив: "Конвенція і директива прямо вказує у статті 5, що заморожене майно не може реалізовуватися до остаточного рішення суду, бо держава повинна забезпечити, – в разі, якщо людина виправдана – повернення такого майна".

"Саме в цьому й була ключова розбіжність – і дуже добре, що ці правки були враховані на профільному комітеті, який очолює Кожем’якін, і саме в такій редакції цей законо буде внесений на голосування", - заявив він.

За словами Соболєва, остаточне рішення парламент буде ухвалювати не на підставі рекомендаційних норм цієї директиви, "а ця директива є обов’язковою для виконання до 15 жовтня 2015 року, для всіх 28 країн Європейського Союзу, і відповідно вона є обов’язковою для виконання країнами, які приєднуються через договір про асоціацію – до України і інших країн, – де ці зміни повинні бути внесені в законодавство".

"Таким чином зараз відбудеться голосування по 4-х ключових законах, які регламентують роботу спеціального органу, який буде займатися спецконфіскацією, і які врегламентують абсолютно чітко норму, по якій конфіскація застосовується стосовно кримінальних злочинів, вичерпний перелік яких вказано в цих законах, і реалізація майна, яке конфісковано, можлива виключно післ яосточного рішення суду", - сказав депутат

"Після ухвалення цих законів немає ніяких перепон, а потрібна лише політична воля довести до суду і виконати рішення судів щодо конфіскації майна, яке нажито незаконним шляхом…", - додав він.

"Тому наша фракція вважає, що спроби зараз торпедувати ухвалення таких законів через поправки, які були не врегульовані на засіданні профільних комітетів, – це буде спроба зірвати в цілому режим нашого приєднання до безвізового порядку, на якому наполягає Європейська комісія і Євросоюз", - заявив Соболєв.

Раніше активісти і Мін’юст заявили, що нардепи 5 листопада з подачі комітету Кожем’якіна можуть ухвалити законопроекти, які допоможуть Віктору Януковичу та його поплічникам законно вивести з-під арешту своє майно, арештоване в Україні

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування