У СК РФ пояснили обшуки у співробітників Бібліотеки української літератури

Понеділок, 14 грудня 2015, 10:53

Московські слідчі провели обшуки в деяких працівників Бібліотеки української літератури, які номінально значилися на посадах.

Про це заявила представник столичного головкому Слідчого комітету Росії Юлія Іванова "Интерфаксу".

"Сьогодні в рамках кримінальної справи проведено обшук в осіб, які займали різні посади в Бібліотеці української літератури, при цьому фактично не виконували покладені на них трудовим договором обов'язки й постійно були відсутні на робочих місцях, однак заробітну плату отримували щомісяця", - сказала вона.

Іванова повідомила, що кримінальна справа у відношенні звинувачуваної в "екстремізмі" директора бібліотеки 58-річної Наталі Шаріної передано для подальшого розслідування в управління з розслідування особливо важливих справ ГСУ СКР по Москві.

"За версією слідства, у 2011-2015 роках директор Бібліотеки української літератури Наталя Шаріна, яка є посадовою особою, у порушення Федерального закону "Про протидію екстремістської діяльності" поширювала серед відвідувачів заборонені судом до використання книжкові видання", - сказала вона.

Іванова зазначила, що в рамках розслідуваної кримінальної справи в Бібліотеці української літератури було проведено обшук, у ході якого вилучено книгу Дмитра Корчинського, визнану в 2013 році Міщанським судом Москви екстремістським матеріалом.

"Крім того, у читальному, абонементному залі, у відділі комплектування, а також у коридорах Бібліотеки було виявлено й вилучено інші друковані видання, що містять ознаки роздмухування національної ненависті й ворожнечі", - заявила представник слідства РФ.

Вона запевнила, що обшук провели відповідно до чинного кримінально-процесуального законодавства РФ, у присутності понятих. "По завершенні зазначеної слідчої дії, проведення якої фіксувалося на відео, від учасників її жодних зауважень і заяв не надійшло", - заявила Іванова.

Раніше в понеділок адвокат Шаріної Іван Павлов повідомив, що слідчі проводять обшуки у квартирах свідків у справі у відношенні його підзахисної – співробітників бібліотеки Ганни Павленко й Тетяни Мунтян.

28 жовтня у Бібліотеці української літератури пройшли обшуки, а потім її директора Шаріну затримали, у відношенні неї порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (роздмухування національної ненависті й ворожнечі, а рівне приниження людської гідності). Фігурантка своєї провини не визнає.

Приводом для порушення справи, згідно з заявами СКР, стало поширення серед відвідувачів бібліотеки видання Корчинського, яке було визнано судом екстремістським матеріалом і заборонене до використання.

30 жовтня Таганський суд Москви санкціонував домашній арешт Шаріної до 27 грудня.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування