У ГПУ пояснили, чому захист Януковича відсилає їх до прокуратури РФ

Вівторок, 15 грудня 2015, 13:11
У ГПУ пояснили, чому захист Януковича відсилає їх до прокуратури РФ
vidia.org

Захист екс-президента Віктора Януковича наголошує, що консул не має права проводити слідчі дії, а процедура має бути погоджена з прокуратурою РФ.

Про це "Українській правді" повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

"Посол чи консул не є слідчим і не може отримувати свідчення", - сказав він, посилаючись на КПК.

"Там неможливо буде забезпечити безпеку Віктора Януковича, - також сказав він.

"Консульство і консул або посол не є слідчим. А слідчі дії проводяться лише, за законом,  представником органів слідства. Якщо посол чи консул проведе таку дію, це доказ не буде законним і не зможе бути використаний в суді", - сказав він.

На уточнююче питання, що згідно з консульським статутом 1990 року, на який посилається прокуратура і за яким консул виконує доручення слідчих або судових органів  України щодо громадян  України,  якщо  це  не  заборонено законами держави перебування, Сердюк сказав:

"У нас людину судять і слідство проводиться не за консульським статутом, а за КПК чи КК. І всі дії слідчого по справі керуються саме цими вимогами. КПК чітко регламентує, що слідчий має провести відео-конференцію. Для цього він має звернутися до Генпрокуратури РФ з проханням надати допомогу у проведенні допиту Віктора Януковича шляхом відеоконференції. Такого звернення не було".

 
ФБ Сердюка

"Доручення слідчих судових органів не може стосуватися слідчих дій. Допит особи – це слідча дія. Слідчі дії проводить слідчий. За розділом міжнародне співробітництво КПК, якщо слідчий не може провести дії особисто, що він має зробити. Є розділ, який регламентує це питання. Про консула в цьому розділі нічого не зазначено. В конкуренції норм права має застосовуватись саме спеціальний законодавчий акт щодо притягнення особи до кримінальної відповідальності", - зазначив Сердюк.

За його словами, українська ГПУ має звернутися з Генпрокуратури РФ щодо надання міжнародної правової допомоги у проведенні слідчих дій.

На питання, якщо РФ відмовиться це давати, він сказав: "Тоді і будемо думати. Не думаю, що в них будуть підстави відмовляти".

Водночас він визнав, що прокуратура РФ не надала жодної відповіді на інший запит слідчого – щодо екстрадиції Януковича.

На уточнююче питання, чи не пояснюється відмова давати свідчення консулу тим побоюванням, що Янукович може бути затриманий на території консульства, він сказав:

"Він не може бути там затриманий, бо немає міжнародного розшуку. Інтерпол у липні міжнародний розшук Януковича зупинив. Як його будуть екстрадиювати (якщо затримають у консульстві, яке є територією України - УП)", - сказав він.

У свою чергу Начальник Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк в коментарі "Українській правді" пояснив, що захист Януковича наполягає на погодженні дій з прокуратурою РФ, бо та не реагує на прохання ГПУ.

"Вони знають, що прокуратура РФ ні на що не відповідає і не хоче співпрацювати в цьому питанні. Тому адвокати Януковича наполягають, завідомо знаючи, що питання не буде вирішене і вони далі будуть говорити, що він не допитаний, бо слідчі ГПУ не хочуть його допитувати", - сказав Горбатюк.

 
ГПУ

Горбатюк також пояснив, що консул не повинен проводити допит, а має лише засвідчити особу Януковича і надати комп'ютер, в якому є веб-камера.

"Слідчий і проводив би допит через відеоконференцію. Слідчий міг би і приїхати туди, але є певна небезпека, як правоохоронні органи РФ будуть на це реагувати. Слідчий може приїхати лише з дозволу РФ", - сказав Горбатюк.

Він нагадав, що у 2013 році екс-перший заступник прокурора Ринат Кузьмін їздив у США для допиту Кириченка у справі Тимошенко.

Він їздив допитувати у консульство, тоді США висловлювала свої зауваження з цього приводу, що то мало бути з відома правоохоронних органів тієї країни.

"На їхні зауваження щодо консульського статуту, хочу нагадати, що Кириченка допитували на підставі консульського статуту, і суд прийняв до уваги цей доказ. Це була забаганка того ж самого Януковича. Тоді він не бачив порушень законодавства в цьому. Ситуація є повністю ідентичною. Кириченко приходив до консульства, його допитував слідчій суддя", - сказав Горбатюк.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News