ВРЮ рекомендує звільнити трьох суддів, які арештовували євромайданівців

П'ятниця, 18 грудня 2015, 14:15

Верховна рада юстиції вирішила внести подання про звільнення трьох суддів за порушення присяги за висновками Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні ВРЮ 17 грудня, інформує прес-служба ради в п'ятницю.

В порядку денному було 12 дисциплінарних справ. За результатами розгляду ВРЮ прийняла рішення внести подання про звільнення з посади за порушення присяги судді стосовно Сергія Пойди, Лариси Калініченко і Алли Домарацької.

У розглянутих дисциплінарних справах ішлося про безпідставне обрання слідчими суддями запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою стосовно учасників масових акцій протесту під час відомих подій у м. Києві в грудні 2013 року – лютому 2014 року.

Так, зокрема, суддя Домарацька у січні 2014 року винесла безпідставне рішення про арешт активістів Євромайдану Сергія Загвоскіна, Дмитра Москальця та Данила Галицького.

Водночас, Вища рада юстиції вирішила відмовити у внесенні подання про звільнення Володимира Бугіля з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва і направити висновок ТСК стосовно вказаного судді з матеріалами перевірки до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Суддя Бугіль виніс ухвалу про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком 60 діб стосовно активіста Атомайдану Дзиндзі А.І. та надав дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання Кадури В.О.

Активістів затримали 1 грудня 2013 року біля Адміністрації президента.

Їм інкримінували незаконне заволодіння екскаватором та використання його для наїзду на працівників правоохоронних органів.

Як зазначив голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, ВРЮ дійшла протилежного висновку, ніж ТСК, яка вбачала в діях судді порушення присяги.

"По-перше, для нас це рішення було послідовним після рішення у справі судді Шевченківського районного суду міста Києва Трубнікова А.В., – зазначив Бенедисюк.

"По-друге, ми вважаємо, що саме в цій ситуації в судді були підстави для накладення арешту, оскільки ці дві особи, заволодівши бульдозером, вчиняли наїзд на працівників міліції, що могло спричинити серйозні наслідки", додав він.

Водночас члени ВРЮ взяли до уваги те, наскільки мотивованим є рішення,винесене суддею Бугілем.

"Ми вважаємо, що рішення було не досить добре мотивоване, тому дійшли висновку направити матеріали до ВККСУ – з метою притягнення судді до дисциплінарної відповідальності", – сказав Бенедисюк.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування