США багато років контактували із урядом Сирії, щоб змусити Асада піти

Четвер, 24 грудня 2015, 05:31

США підтримували таємні контакти з представниками режиму Башара Асада в Сирії для того щоб обмежити насильство і змусити Асада відмовитись від влади.

Про це пише американське видання The Wall Street Journal.

Як повідомляє видання, у 2011 році, коли Асад почав боротися з протестами, американські розвідники визначили офіцерів, які потенційно могли очолити зміну режиму в Сирії.

За словами одного із чиновників Білого дому, політика США мала на меті знайти слабини в режимі, стимулючи народ відмовитись від Асада. Але режим втримався, продовжуючи розгони протестів. Провал стратегії підриву режиму Асада зсередини у Вашингтоні усвідомили до літа 2012 р. Білий дім відмовився від неї на користь підтримки повстанців, що також виявилося не надто ефективно. А активізація "Ісламської держави" в 2013 р і зовсім застала Вашингтон зненацька. Вона дозволила Асаду виступати в ролі борця з тероризмом. В останні місяці у Вашингтоні йде дискусія: чи варто посилити підтримку опозиції Асаду або зосередитися в першу чергу на боротьбі з ІД.

Як повідомлялось, Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію про процес мирного врегулювання в Сирії. За словами держсекретаря США Джон Керрі, документ закликає зупинити вбивства в Сирії і підкреслює необхідність проведення переговорів між сирійською владою і опозицією.

Згідно з прийнятим планом, переговорний процес буде проходити під егідою ООН і почнеться в січні 2016 року. Крім того, протягом 18 місяців в країні повинні пройти вільні вибори. Держсекретар також заявив, що рішення про перехідний уряд Сирії має бути прийняте протягом одного-двох місяців. При цьому в резолюції нічого не говориться про майбутнє сирійського президента.

Президент США Барак Обама заявив, що президент Сирії Башар Асад втратив легітимність в очах більшості своїх співгромадян і буде змушений залишити посаду глави держави, щоб зупинити кровопролиття.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...