Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Слова Обами про Україну й Росію обурили оглядачів

Середа, 13 січня 2016, 07:55

Фраза президента США Барака Обами щодо України й Росії викликала дискусії в експертному середовищі.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Обама зазначив: "У сьогоднішньому світі нам загрожують не так "імперії зла", як країни, які розвалюються на очах. Близький схід проходить через період трансформації, який триватиме покоління, але має коріння у конфліктах з тисячолітньою історією. Від перехідного етапу в економіці Китаю розходять хвилі по цілому світу. Росія, у час коли її економіка падає, витрачає значні ресурси на підтримку (to prop up) України та Сирії - країн, які виходять з орбіти її впливу. А міжнародна система, побудована нами після Другої світової (війни), ледь дає раду з цією новою реальністю".

Деякі оглядачі припустили, що використання саме таких слів Обамою – наслідок недогляду у процесі редагування промови. "Це не просто - стиснути закордонну політику США до 4-5 абзаців", - пише віце-президент аналітичного центру Carnegie Endowment Ендрю Вейсс.

Вейсс також додав, що Обама, напевно, мав на увазі позику Путіна Януковичу, за яку Україна планує судитися з Москвою.

Але є й критично налаштовані оглядачі.

"Це просто сором… Може, через те, що він так вважає, він і блокував підтримку озброєння України, за яку виступали провідні представники його кабінету – Байден, Керрі, Картер (міністр оборони)", - твітує дописувач видань Politico та Diplomat Кейсі Мічел.

Чимало оглядачів взагалі дійшли висновку, що слова Обами можна тлумачити так, ніби він вважає Україну "державою-клієнтом", тобто утриманкою чи сателітом Росії.

"Україна – наш союзник, а не "держава-клієнт" Росії, пане Президент! Те, що президент назвав нашого друга та союзника Україну "державою-клієнтом" Росії, вказує на тривожний брак розуміння геополітичних реалій", - обурився конгресмен-республіканець Пітер Роскам.

"То Україна тепер держава-клієнт Росії?", - твітує Джемі Кірчик, відомий послідовним викриттям Кремля, висвітленням кризи в Україні та критикою закордонної політики Обами.

Обмовка Обами привернула увагу і тих, кого навряд можна запідозрити в надто критичному ставленні до Обами.

"Це так обмовився? Бо Москва точно намагається дестабілізувати Україну", - поправляє президента США Крістофер Міллер із впливового видання Mashable.

"Я думаю, Україні не сподобається, що її назвали державою-клієнтом Росії", - твітує декан школи дипломатичної служби в American University, Джим Ґолдґеєр.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер затвітив: "Дивні слова. Бо більше схоже, що Москва витрачає ресурси на те, щоб дестабілізувати Україну". Пайфер вважає, що добір слів президентом США став наслідком помилки спічрайтера.

А редактор The Daily Beast Майкл Вейсс зазначив: "Ну, у певному сенсі, він (Обама) правий. Росія таки вливає гроші у підтримку певної версії України...".

Від редакції УП: Не виключено, що Обама хотів сказати про підтримку Росією бойовиків на сході України та в Сирії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування