МОЗ віддало компанії Януковича-сина 79 мільйонів із коштів на Охматдит

Четвер, 14 січня 2016, 13:36
МОЗ віддало компанії Януковича-сина 79 мільйонів із коштів на Охматдит

Керівництво Міністерства охорони здоров’я повернуло ТОВ Укрпрофмед, колишньому генпідряднику будівництва нового корпусу Охматдиту, майже 79 мільйонів гривень боргів.

Голова волонтерської Опікунської ради згаданої лікарні, депутат Оксана Корчинська заявила, що це відбулося таємно в останні дні 2015 року, повідомляє "Українська правда. Життя". 

"24 грудня ТОВ Укрпрофмед, тобто генпідряднику нового корпусу Охматдиту 2011 - 2013 року, яку контролювала помічниця Віктора Януковича-молодшого Лідія Шевченко, за дозволом заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця і першого заступника міністра фінансів Ігоря Уманського, який за тиждень після цього був звільнений, були перераховані майже 79 мільйонів гривень начебто боргів за виконані ними у цей період роботи", - заявляє голова ОР.

Вона наголошує, що одразу після зміни влади в країні держпідприємство Укрмедпроектбуд, яке є балансоутримувачем будівництва, і МОЗ підписали протокол, за яким, ДП зобов’язувалося не погашати боргів попереднім забудовникам до травня 2017 року.

"Саме така умова, схвалена, до речі, і новим міністром охорони здоров’я, і прем’єр міністром України, стала підставою для виділення на добудову лікарні ще 500 мільйонів гривень", - зазначає Корчинська.

"Більше того, 29 грудня я як голова міжфракційної парламентської групи "За добудову Охматдиту" була присутня на зустрічі міністра Квіташвілі та керівника ДП, де було прозвітовано про 48 млн. грн, витрачених на будівництво і закупівлю спеціалізованого обладнання на будівництві лікарні цього року і жодного слова про наміри погасити якісь борги попереднім забудовникам не йшлося", - додає вона.

У зв’язку з цим Опікунська рада звернулася до керівника СБУ, керівників Мінфіну й МОЗ із вимогою розслідувати цю операцію. Пізніше керівництво МІнфіну й СБУ скликали термінову нараду, де було вирішено блокувати гроші на рахунках ДП "Укрмедпроектбуд" та ТОВ "Укрпрофмед" на час розслідування.

"Станом на сьогодні "Укрпрофмед" повернув на рахунки ДП "Укрмедпроектбуд" 62 мільйони гривень. Але вже у вигляді поворотної фінансової допомоги, тобто коли ці гроші, заблоковані на час фінансового моніторингу, буде розблоковано, вони зможуть забрати їх назад. Решта грошей зникла, ми впевнені, – у напрямку відкатів за повернення цих так званих боргів компаніям Віктора Януковича-молодшого", - заявляє Опікунська рада "Охматдиту".

За даними спеціаліста ГО "Центр прозорості будівництва в Україні" Марини Слобідченко лише 4 мільйони гривень на даний момент є підтвердженим боргом держави перед ТОВ "Укрпрофмед" у суді першої інстанції.

За висновками ГО "Центр прозорості будівництва в Україні", мало місце нецільове використання бюджетних коштів з боку ДП "Укрмедпроектбуд".

У зв’язку з цим Опікунська рада вимагає звільнити людину, яка несе відповідальність за добудову головної лікарні країни, а натомість приховала "незаконну виплату майже 80 млн. грн колишньому генпідряднику", розслідувати її дії, притягнути до відповідальності всіх причетних чиновників і повернути усі кошти на рахунки ДП для будівництва Охматдиту.

Дивіться також: 

- Наказ про затвердження паспорту програми на 2015 рік,

- Наказ про внесення змін до паспорта бюджетної програми на 2015-ий рік,

- Лист МФУ щодо паспорта бюджетної програми. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування