Порошенко назвав головний результат 2015 року

Четвер, 14 січня 2016, 14:24

Україна вистояла перед обличчям широкомасштабної агресії з боку Росії і створила передумови для розвитку.

Президент Петро Порошенко на прес-конференції у Києві назвав це головним результатом 2015 року.

"Відбувається не лише військова, але з 1 січня почалася потужна широкомасштабна економічна агресія, яка вступила в фазу ембарго, коли продукцію величезної кількості виробників не просто обмежують митом, а фізично не допускають на територію Російської Федерації", - сказав він.

"Але сьогодні ми можемо твердо сказати, що Україна вистояла, створила передумови для розвитку. Відверто кажучи, це головний результат 2015 року", - заявив президент.

Порошенко назвав кілька ключових досягнень держави.

"По-перше, ми, суспільство, армія, влада значною мірою зміцнили обороноздатність. Це відбило будь-яку охоту у ворога іти в наступ на Україну", - заявив він.

"По-друге, ми забезпечили активність і дієздатність міжнародної коаліції на підтримку України… Яскравою демонстрацією цього було голосування в Організації об’єднаних націй минулої осені 170 країн, які підтримали Україну...", - додав Порошенко і наголосив на військово-технічній співпраці з багатьма країнами.

Ще одним здобутком він вважає продовження 28-ма країнами Євросоюзу санкцій проти Російської Федерації. "Причиною санкцій є агресія проти України і невиконання мінських угод", - сказав президент і наголосив, що усе це потребувало зусиль української команди.

"Платою за агресію проти України стала економічна криза, у яку Росія заглиблюється дедалі глибше й глибше", - заявив Порошенко.

"По-третє, попри шалену протидію Кремля з 1 січня почала діяти в повному обсязі поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі з Європейським Союзом", - сказав він

"Безпрецедентна міграційна криза не стала на заваді – і ми домоглися таки рішення Європейської комісії про завершення процедури оціночної місії щодо імплементації плану дій щодо безвізового режиму – і отримали рішення про безвізовий режим, хоча, відверто кажучи, в це ще декілька місяців тому мало хто вірив як усередині країни, так і за її межами", - заявив Порошенко.

Він назвав це свідченням позитивної оцінки реформ в Україні.

До четвертого здобутку президент назвав уникнення дефолту, макроекономічну, фінансову, банківську стабілізацію, реструктуризацію зовнішнього боргу та створення "передумов для економічного зростання". Він також сказав про дерегуляцію, "скасування різноманітних дозволів" і скорочення єдиного соціального внеску до 20%.

Порошенко сподівається, що інвестори підуть на підвищення зарплат українцям.

"П’яте – створення нових правоохоронних органів, на нових принципах, з нових людей…", - сказав він.

До досягнення президент відніс те, що Україна зіскочила з "газової голки" і отримала енергетичну незалежність від Росії. "Вже у Євросоюзу ми купуємо газу вдвічі більше, ніж отримуємо з Сибіру", - сказав Порошенко.

Президент згадав і про децентралізацію. "Попри те, що відповідні зміни до Конституції ще перебувають в режимі stand-by у Верховній Раді, фінансові можливості місцевого самоврядування вже зараз збільшено на 40%", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування