У справі Нємцова адвокати розкручують "український слід"

Понеділок, 18 січня 2016, 09:05

Загиблий в Грозному фігурант справи Нємцова Беслан Шаванов незадовго до вбивства політика був затриманий в Україні, запевняє захист підозрюваних.

Про це пише в понеділок РБК.

"У нас є свідок, який може підтвердити, що незадовго до вбивства Нємцова Беслан Шаванов, який стріляв у нього, за словами Губашева (загиблий при затриманні в Грозному товариш по службі Дадаєва), повернувся з території України, де затримувався співробітниками СБУ. Ми опрацьовуємо цю версію і готові надати нового свідка слідству для допиту", - заявив адвокат Шамсудін Цакаєв.

Наприкінці минулого тижня адвокат Муса Хадісов розповів про новий допит обвинувачуваного Губашева, на якому він вказав на Беслана Шаванова як на справжнього вбивцю Нємцова.

За словами джерела РБК, приблизно в грудні 2014 року офіцер МВС Шаванов разом із земляком на приватному автомобілі виїхав з Чечні на Україну.

Він нібито безперешкодно перетнув територію, контрольовану сепаратистами, але був затриманий співробітниками Служби безпеки України. Проте в результаті якихось "неформальних" переговорів був звільнений і повернувся до Росії на катері, через Азовське море в Краснодарський край, стверджує співрозмовник агентства.

Адвокат сім'ї Нємцова Вадим Прохоров у версію про український слід не вірить, а нову версію захисту обвинувачених вважає неспроможною.

На його думку, показання Губашева тільки підтверджують причетність Шаванова і знайомих з ним решти затриманих до злочину.

Згадка України - спроба відвести слідство в сторону від пошуку реальних організаторів та замовників злочину, про які можуть знати Мухутдінов, який сховався від слідства і його шеф Руслан Геремеєв з впливового чеченського клану, вважає юрист.

"Будь-яку версію треба перевіряти, але навіть якщо стріляв Шаванов і якщо він був до цього з незрозумілою метою на Україні, це не суперечить нашій версії про замовників з Чечні", - наполягає Прохоров.

Російське слідство стверджує, що Нємцова вбив боєць батальйону "Сєвєр" Заур Дадаєв. Замовником та організатором вбивства назвали іншого бійця батальйону Руслана Мухудінова.

Беслан Шаванов загинув у березні 2015 року в Грозному під час спецоперації з його затримання. Коли співробітники правоохоронних органів блокували Шаванова в квартирі багатоповерхового будинку, він кинув у них гранату, а на другій підірвався сам.

Кримінальне переслідування Шаванова припинили у зв'язку з його смертю.

Раніше у справі про вбивство Нємцова пред'явили звинувачення Зауру Дадаєву, Анзору і Шадиду Губашеву, Темірлану Ескерханову і Хамзату Бахаєву. Їх звинуватили у скоєнні вбивства за наймом у складі організованої групи, а також незаконному придбанні, носінні, перевезенні та зберіганні вогнепальної зброї.

Нємцова вбили пізно ввечері 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви. За даними слідства, вбивця кілька разів вистрілив йому в спину, після чого зник на сірому автомобілі ZAZ Chance.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування