Росія відмовилася розсекречувати архів НКВС

Середа, 20 січня 2016, 04:51

У Росії міжвідомча комісія із захисту державної таємниці відмовилася розсекретити відомості про роботу спецслужб за період з 1917 по 1991 рік, незважаючи на звернення 60 тисяч росіян.

Про це повідомляє "Медуза".

У комісії заявили, що відомості про методи роботи як і раніше зберігають актуальність.

При цьому у відповіді комісії, який опублікував один із адвокатів з команди юристів "Команда 29" говориться, що відомості про масові репресії (у тому числі розпорядження про розстріли) не є секретними.

У березні 2014 року комісія з держтаємниці РФ продовжила термін засекречування документів з архівів радянських органів держбезпеки на 30 років. На сайті Change.org петиція за розсекречення архівів зібрала 60 тисяч підписів.

"Команда 29" домагається розсекречення відомостей з архівів ВЧК-НКВС-КГБ. Зокрема, зараз ФСБ РФ відмовляється розсекретити лист глави НКВС СРСР Миколи Єжова, який дав початок справі "харбінців" (репресіям піддалися близько 30 тисяч осіб).

Слід зазначити, що цей лист вже розсекречено в Україні. Лист явним чином відноситься до масових репресій (інформація про які повинна бути відкрита за указом президента 1992 року), але не розсекречують його на підставі висновку комісії з держтаємниці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування