В Іспанії розповіли, чому не видають Колобова

П'ятниця, 22 січня 2016, 17:10

Національна судова палата  Іспанії ухвалила рішення не видавати Україні Юрія Колобова через недостатнє розслідування справи в Україні.

Про це повідомляє DW.

Представник НСП відмовився у бесіді з DW коментувати рішення щодо Колобова, що є традиційним для цієї інстанції, яка займається особливо важливими справам.

Він обмежився лише тим, що навів постанову суддів Другого відділу НСП Консепсіон Еспехель, Енріке Лопеса і Хосе Рікардо де Прада, які займалися справою Колобова. На думку суддів, матеріали справи, котрі надіслала українська сторона, свідчать, що "розслідування перебуває в недостатньо просунутій фазі".

Другий офіційний привід НСП на користь невидачі Колобова: "Справи, порушені українською прокуратурою щодо трьох осіб, які вважались його співучасниками, закриті через відсутність доказів".

Йдеться про колишнього заступника міністра фінансів України Анатолія Марковського і про двох представників приватної компанії (їхні прізвища і назва компанії у постанові не наводяться), в інтересах якої, імовірно, діяв Колобов в історії довкола "Укртелекому".

Тим не менше, за словами представника НСП, іспанське правосуддя готове знову розглянути питання про видачу підозрюваного, якщо "обвинувачення на його адресу будуть конкретнішими".

"Гадаю, що, ухвалюючи рішення, судді, як практикується у подібних випадках, враховували не лише матеріали слідства, надіслані українськими колегами", - зазначив в інтерв'ю DW професор права Мадридського університету Дієго Мойа. За його словами, "вони, напевно, враховували й особу підозрюваного": адже йдеться про міністра поваленого уряду. Крім того, додав Мойа, судді не могли проігнорувати головний аргумент захисту Колобова, який наполягав на "політичному характері" його переслідування.

Іспанський закон, за словами професора, "забороняє видавати осіб, якщо існує підозра, що на батьківщині вони можуть зазнати переслідувань за мотивами, не пов'заними з конкретними правопорушеннями, або там існує загроза їхньому життю". А на суді й сам Колобов, і його захист говорили, що "в Україні він може піддатися фізичній розправі збоку активістів радикальних націоналістичних угрупувань". Як доказ цього наводилися випадки з іншими функціонерами колишнього уряду.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...