Ситуація у "Л/ДНР" критична, бойовики будують тоталітаризм - АТЦ

Субота, 23 січня 2016, 20:27
Ситуація у Л/ДНР критична, бойовики будують тоталітаризм - АТЦ

Соціально-побутова, економічна і гуманітарна ситуації на території тимчасово окупованих бойовиками територій Донбасу характеризуються як критичні.

Про це в інтерв'ю Дзеркалу тижня повідомив керівник Антитерористичного центру при СБУ Віталій Маліков.

За його словами, об'єкти паливно-енергетичного комплексу, промисловості, транспортної інфраструктури та ЖКГ виведено з ладу.

"Обсяги виробництва скорочені до критичного рівня, обладнання вивозиться до РФ, легітимні банківські та платіжні системи не функціонують. На підконтрольних "ДНР"/"ЛНР" територіях спостерігається значний дефіцит товарів народного споживання, порушення прав і свобод громадян набули системного характеру", - заявив Маліков.

За його словами, місцеві мешканці обмежені у доступі до медичної допомоги, соціальних послуг та виплат, не отримують компенсацій за пошкоджене, конфісковане або пограбоване майно.

За даними керівника АТЦ, бойовики залучають неповнолітніх до лав незаконних збройних формувань.

"Нам відомо про функціонування у м.Ровеньки (Луганська обл.) дитячого диверсійного підрозділу під назвою "Батальйон ім. Святого Георгія Побідоносця", до складу якого входять діти у віці від 12 до 16 років", - зазначив Маліков.

За даними штабу, також зростає соціальне невдоволення громадян.

"Усвідомлюючи поширення протестних настроїв, ватажки псевдореспублік, під патронатом своїх російських кураторів, намагаються створити на цих територіях політичну систему з ознаками тоталітарного режиму: формуються мережі силових, правоохоронних і спеціальних органів, які будуть складати основу для поліцейської системи "державного управління", - зазначив Маліков.

Разом з тим, за його словами, в "Л/ДНР" створюються політичні системи, очолювані ватажками сепаратистів.

"Йдеться про т.зв. громадські об'єднання "Донецька республіка" та "Мир Луганщині" які підпорядковуються ватажкам "Л/ДНР" - Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому. Примусовий вступ до цих організацій є умовою прийому людей на роботу, зокрема це стосується "держслужбовців", - зазначив Маліков.

Він зазначив, що ці дві організації мають стати "основними провладними партіями "Л/ДНР", за які люди мають голосувати у разі ймовірних місцевих виборів".

"Для створення видимості демократії на випадок проведення місцевих виборів розширюється ряд фейкових і підконтрольних суспільно-політичних структур: на території "ДНР" вже функціонує "Республіканська партія Донбасу", громадські рухи "Союз лівих сил Донбасу" та "Союз добровольців Донбасу", - повідомив керівник АТЦ.

При цьому на території "ЛНР" зареєстровано організації "Луганський економічний союз", "Народний союз", "Луганський округ Донських козаків ВВД", "Фронт визволення", "Єдина російська земля", "Військове співтовариство Луганщини", "Союз комуністів Луганщини" і "Луганська гвардія".

"На базі колишніх регіональних осередків КПУ створено "Компартія ДНР" та "Компартія ЛНР", які фактично підкоряються Комуністичної партії РФ", - додав Маліков.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування