Порошенко про конституційну реформу: "Ми ж не Росія…"

Неділя, 24 січня 2016, 21:47

Президент Петро Порошенко вважає, що у процесі зміни Конституції потрібно спиратися на потреби й настрої народу, а не на популізм окремих політиків.

Про це він сказав в інтерв’ю каналам "Україна", ICTV та "Інтер".

"Чого чекає народ наступного тижня від парламенту? Прийміть, будь ласка, у першому читанні конституційну реформу в частині судової системи. Ніхто далі не збирається миритися з ситуацією, яку ми маємо в судовій системі. Ніхто не дозволить далі мати судову недоторканність, ніхто не дозволить далі демонструвати таку поведінку при прийнятті судових рішень безвідповідальну абсолютно", - заявив президент.

Відповідаючи на запитання, яких би ще реформ він хотів, Порошенко сказав, що має 4 пріоритети:

"Перша позиція була децентралізація. Друга позиція – судова реформа. Третя позиція, скасування депутатської недоторканності. Четверта позиція – це скасування суддівської недоторканності. Суддівську (недоторканність) ми зараз скоротили і зараз імплементували в суддівську реформу. Три законопроекти знаходяться у Верховній Раді".

"Я не думаю, що нам треба тут свою ефективність демонструвати кількістю, бо зміни до Конституції – це, все-таки, те, що вимагає стабільності. І треба приймати ті рішення, де є потужний суспільний запит", - додав президент.

"Для того, щоб переконатися, що є запит по децентралізації, треба не бігати по каналах і не сидіти у Фейсбуці, а поїхати і спитати людей: зацікавлені вони в тому, щоб влада була наближена до них чи ні, зацікавлені в тому, щоби рішення приймати в себе в громаді, а не питати дозволу в Києві, краще їм стало, коли на 40% коштів більше надійшло, краще, коли вони приймаються рішення щодо будівництва доріг, будинків чи по-іншому використовувати ці речі?", - заявив він.

"Я відповідь цю почув. І не треба ховатися за партійним прапорами, а піти до людей", - сказав Порошенко.

За його словами, така ж ситуація – із судовою системою: "Подобається вам чи ні?"

"Ви хочете (прославитися) популістськими і авантюрними пропозиціями "давайте в один день звільнимо всіх суддів"? Давайте. А потім країна буде рік жити без судів? Хто в цьому зацікавлений – бандити, корупціонери, яких не можна буде засудити? А що потім відбудеться?", - поцікавився Порошенко

"Ми ж країна-член Ради Європи. Ми ж не Росія, яка сказала, що вони не будуть виконувати рішення Європейського суду з прав людини. Ми – цивілізована європейська країна", - сказав президент.

"Потім 5 чи 8 тисяч суддів підуть до Європейського суду з прав людини – практика Євросуду нам відома, 8 тисяч рішень ми отримаємо протягом короткого проміжку часу, ще попросять нам від 20-ти до 50 тисяч євро кожному виплатити за рахунок коштів платників податків компенсації і всіх поновити на роботі. Оце (так далеко – ред.) від такого популістського заклику до реальної, конкретної роботи щодо оновлення судової системи", - вважає він.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування