У РФ правозахисникам відмовили в перевірці загибелі 159 військових

Вівторок, 26 січня 2016, 15:25

Головна військова прокуратура РФ відхилила прохання правозахисників додатково перевірити інформацію про загибель 159 військовослужбовців.

Про це йдеться у відповіді начальника 3-го управління нагляду ГВП генерал-майора юстиції Максима Топорікова Голові комісії з військово-цивільних відносин Ради з прав людини при президенті (РПЛ) Сергію Кривенку, передає РБК.

Співробітники Головної військової прокуратури, що наглядали за перевірками і кримінальними справами за фактами загибелі 159 військовослужбовців в період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року, не виявили порушень законодавства та підтвердили законність прийнятих рішень, сказано в документі.

У грудні Кривенко звернувся до Слідчого комітету і ГВП з проханням перевірити інформацію про загибель 159 російських військових у період з 1 січня 2014 року по 30 липня 2015 року.

До свого звернення правозахисник доклав поіменний список загиблих із зазначенням військових частин - такі дані стали результатом самостійного дослідження Кривенка. Серед них 98 випадків загибелі військових, про перевірку чи розслідування яких не повідомляло жодне відомство.

Найчастіше в таких випадках мова йде про загиблих, чия смерть датується серпнем-вереснем 2014 року.

У бесіді з РБК Кривенко назвав ситуацію із загибеллю військових саме в другій половині 2014 аномальною.

За ці шість місяців російська армія втратила щонайменше 108 осіб (68% від загальної кількості за півтора року). У переважній більшості випадків (80%) відсутня чітка інформація про обставини смерті та перевірку слідчими або органами військової прокуратури фактів загибелі.

Саме на кінець літа і початок осені 2014 припав пік повідомлень про загибель російських військовослужбовців у конфлікті на Донбасі.

Відповідь з прокуратури Кривенко вважає малозмістовною: правозахисник розраховував отримати роз'яснення з кожного конкретного випадку загибелі військових.

Як відомо, в доповіді Бориса Нємцова "Путін. Війна" сказано, що за дві хвилі масової загибелі російських солдатів на Донбасі, в Росію повернулося не менше 220 трун.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування