Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ГПУ пояснили, які активи "Сім'ї" заарештовано в Євросоюзі

Середа, 27 січня 2016, 10:13

Із 18 членів оточення екс-президента Віктора Януковича, до яких застосовано санкції ЄС, за кордоном знайдено і заблоковано активи у вісьмох.

Про це в коментарі "Укрінформу" повідомив начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

За його словами, у випадку зняття санкцій, активи гарантовано залишаться заарештованими в рамках кримінального процесу лише у двох екс-чиновників.

"Зараз санкції ЄС накладені на вісімнадцять екс-високопосадовців, з них активи виявлені у восьми. По двох - Юрію Іванющенку і Сергію Арбузову - є підтвердження від правоохоронних органів про арешт їх активів в рамках кримінального процесу", - сказав він.

Горбатюк уточнив, що в рамках кримінального процесу в Іванющенка заарештовано 1,8 млн швейцарських франків у Латвії, в Арбузова - $30 млн також у Латвії.

Слідчий зазначив, що економічні санкції ЄС - політичне рішення, водночас завданням слідства є арешт активів в рамках кримінального процесу, тоді зняття санкцій не матиме негативних наслідків саме для розслідування проваджень.

За словами Горбатюка, по інших шести екс-посадовцях ГПУ давно відправила всі належні документи правоохоронним органам країн, де виявлені активи, щоб їх заблокувати, але відповіді не отримала.

"Все, що від нас залежало щодо цих заблокованих коштів, ми зробили. Встановили, взяли рішення українських судів, вислали за кордон і шлем нагадування. У цих випадках ми очікуємо повідомлення іноземної сторони про арешт коштів", - запевнив представник ГПУ.

За його словами, у сфері міжнародно-правової допомоги немає чітких термінів стосовно надання іноземними державами відповіді на запити правоохоронних органів:

Остаточне рішення стосовно продовження чи відмови у продовженні санкцій для екс-високопосадовців буде ухвалене на засіданні відповідної європейської комісії, яка має відбутися протягом січня-лютого 2016 року.

За словами Горбатюка, обмежень у строках дії санкцій немає, однак вони мають регулярно переглядатися - не менше ніж раз на рік.

Раніше ЄС застосував економічні санкції стосовно екс-президента Віктора Януковича, колишнього очільника МВС Віталія Захарченка, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-голови СБУ Олександра Якименка, колишнього першого заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова. 

Також стосовно екс-міністра юстиції Олени Лукаш, колишнього віце-прем`єра Сергія Арбузова.екс-глави АП Андрія Клюєва та його брата Сергія Клюєва, колишнього заступника глави МВС Віктора Ратушняка, сина екс-прокурора Артема Пшонки, екс-прем`єра Миколи Азарова та його сина Олексія Азарова, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра освіти Дмитра Табачника, екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової та колишнього радника президента Ігоря Калініна.

Водночас санкції були зняті з Віктора Януковича-молодшого, який загинув у 2015 році.

Портнов виграв суд і домігся зняття санкцій. Суд Європейського Союзу зазначив, що ГПУ не надала переконливих доказів зловживань, у яких звинувачували Портнова. Екс-заступник глави АП зазначав, що це рішення тепер може офіційно використовуватися, як прецедент.

У колишнього нардепа Іванющенка заблоковано $258 тис. на Кіпрі, $30,82 млн, 1,8 млн швейцарських франків у Латвії, 72 млн швейцарських франків у Швейцарії.

В Україні правоохоронці заарештували на рахунках колишнього віце-прем’єра Арбузова та його дружини Ірини понад 200 мільйонів гривень, у Латвії заблоковано $30 млн.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування