Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КСУ в суботу розгляне зміни до Конституції в частині правосуддя

П'ятниця, 29 січня 2016, 17:57

Конституційний суд 30 січня розпочне розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку про відповідність доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Основного Закону в частині правосуддя вимогам статей 157 і 158 Конституції.

Згідно з інформацією, оприлюдненою на сайті Конституційного суду України в п'ятницю ввечері, початок розгляду справи призначено на 11.00 30 січня. Слухання відбуватиметься у письмовій формі.

Як відомо, 22 січня Конституційний суд України визнав законопроект "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" таким, що відповідає Основному закону країни (вимогам статей 157 і 158 Основного закону).

Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичної відставку судді у випадку непроходження переатестації, також значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

26 січня Президент Петро Порошенко вніс доопрацьований варіант законопроекту, який залишає за парламентом право висловлювати недовіру генеральному прокурору і відправляти його у відставку. У попередній версії документа вже "схваленій КС" парламент цього права позбавлявся.

28 січня Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду України законопроект про внесення змін до Основного закону в частині правосуддя (№3524).

Як зазначив керівник комітету з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич, голосуючи за включення до порядку денного та направлення до КС оновленого законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя Верховна Рада одночасно відкликає законопроект про внесення змін до Конституції, які стосуються правосуддя, в редакції від 25 листопад 2015 року.

Таке положення передбачене постановою, за яке проголосували народні депутати.

Після отримання висновку КС парламент попередньо схвалює законопроект (перше читання) мінімум 226 голосами. Остаточно закон про внесення змін до Конституції України приймається на наступній сесії конституційною більшістю голосів (не менше 300).

Порошенко раніше висловлював надію, що Верховна Рада до 2 лютого проголосує в першому читанні законопроект про внесення змін до Конституції в частині правосуддя, "і навесні - на початку літа" в країні може початися "процес оновлення суддівської гілки влади".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...