Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рішення про зняття санкцій з Портнова набуло чинності

П'ятниця, 8 січня 2016, 13:00

Рішення Суду Європейського Союзу про зняття санкцій у вигляді арешту майна з колишнього першого заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова набуло чинності.

Про це сам Портнов повідомив на своїй сторінці в Facebook в п'ятницю.

"Сьогодні канцелярія Суду у Люксембурзі, повідомила, що Рада Євросоюзу у встановлені терміни не подала апеляційну скаргу і рішення Суду ЄС від 26 жовтня 2015 року, який визнав протиправними всі рішення Ради ЄС про введення відносно мене міжнародних санкцій набуло чинності", - пише Портнов.

За його словами, "з цього моменту рішення люксембурзького суду стало джерелом міжнародного права і може офіційно використовуватися, як прецедент у судових справах проти Євросоюзу заявниками з різних країн світу".

"Вважаю, що за цю юридичну поразку чиновники Євросоюзу повинні бути вдячні українським прокурорам, міністру юстиції та своєму послу в Україні Яну Томбінському, що брав активну участь у координації дій з українськими чиновниками, поширенні неперевірених даних та ініціювання санкцій", - заявляє екс-чиновник Януковича.

Портнов також вказує, що "вже відправив у Брюссель повідомлення з реквізитами свого рахунку в українському банку, куди Раді Євросоюзу потрібно перерахувати гроші за рішенням люксембурзького суду".

26 жовтня стало відомо, що Суд Європейського союзу, розташований у Люксембурзі, ухвалив рішення у справі "Портнов проти Ради ЄС" за позовом колишнього заступника голови адміністрації президента України.

Відповідно до рішення, Суд ЄС встановив, що єдиною причиною для накладення санкцій на Портнова був лист від Генеральної прокуратури України, в якому ГПУ стверджувала, нібито інформація слідства дозволяє говорити, що Портнов серед інших причетний до "розтрати значної кількості державних коштів та їх нелегальному вивезенні за межі України".

Однак, за даними суду, лист від України не містив ніяких інших деталей щодо фактів, звинувачення в яких приписувалися позивачеві.

На думку суду, це недостатня підстава для введення санкцій проти чиновників.

Необхідно відзначити, що точно таке саме формулювання (і також за відсутності доказів) було застосовано для накладення санкцій на інших представників режиму Януковича, включаючи екс-президента.

Заступник генерального прокурора Віталія Касько висловлював думку, що в знятті санкцій з Портнова винне головне слідче управління Генеральної прокуратури.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування