Адвокат росіянки Леонової: її арешт в Україні незаконний

П'ятниця, 8 січня 2016, 23:28

Затримання громадянки Росії Анастасії Леонової та утримання її під вартою в Україні за звинуваченням в участі в терористичній організації незаконні, заявляє адвокат Віктор Губський.

Він розповів УНІАН, що його підзахисну підозрюють у причетності до незаконного збройного формування, яке нібито очолював один із засновників "Правого сектора" Олег Мужчіль (позивний "Лісник" - ред).

За словами Губського, Леонову затримала СБУ 10 грудня неподалік від центру Києва, а не в одній із квартир в Оболонському районі разом із групою інших людей, як стверджувала СБУ.

Крім, того, як зазначив адвокат, Леоновій було оголошено повідомлення про підозру за ч.3 ст.258 після 22:00, що суперечить УПК, а сам текст було написано українською мовою, яку його підзахисна погано розуміє, і не було перекладено російською мовою.

Проте, наголосив адвокат, ані суд першої інстанції, ані Апеляційний суд не прийняли це до уваги, обравши Леоновій запобіжний захід у вигляді утримання під вартою в СІЗО Києва.

"Моя підзахисна категорично заперечує свою провину й заявляє, що не брала участі у жодних терористичних угрупованнях", - зазначив Губський.

Він повідомив, що Леонова в Росії займала активну антипутінську позицію: брала участь у Марші незгодних, виступала в акціях після вбивства Нємцова.

Коли на Донбасі почалася війна, вона приїхала до України, у Харківській області закінчила курси з надання першої медичний допомоги, сама навчала цьому охочих, брала активну участь у волонтерському русі, розповів адвокат.

Губський підтвердив, що Леонова, за її словами, була знайома з "Лісником", однак не зміг уточнити, де, коли, за яких обставин і з якою метою це сталося.

Представник СБУ Юрій Тандіт у коментарі журналістці Катерині Сергацьковій сказав, що "СБУ не веде справи Леонової, вона перебуває під юрисдикцією Генпрокуратури", – тож усі питання треба адресувати відомству Віктора Шокіна.

Не знаю, связывался ли кто-то из журналистов с СБУ, чтобы узнать что-то о задержании россиянки Анастасии Леоновой, а я с...

Posted by Ekaterina Sergatskova on Friday, January 8, 2016

Анастасія Леонова – учасниця протестів на Манежній площі й акцій проти режиму Володимира Путіна в РФ. Вона була затримана у Києві 10 грудня.

11 грудня 2015 року слідчий суддя обрав Леоновій як запобіжний захід утримання під вартою, а 21 грудня Апеляційний суд Києва відхилив скаргу адвоката на це рішення.

Адвокат Анастасії Леонової, Виктор Губский, надав мені копію ухвали слідчого судді від 11 грудня 2015 р. про обрання зап...

Posted by Maksym Kozub on Thursday, January 7, 2016

За словами активістки, у ході обшуку за її місцем проживання не знайшли ані зброї, ані вибухових речовин, ані матеріалів, придатних для виготовлення саморобних вибухових пристроїв чи літератури екстремістського спрямування.

Анастасія писала із СІЗО, що немає жодних доказів її причетності до "терористично груп".

Звернення Анастасії Леонової із СІЗО
Звернення Анастасії Леонової із СІЗО

В преддверии Рождества и в продолжении удивительного аттракциона «наше СБУ нас бережет» вот Настина записка из СИЗО.На...

Posted by Anya Grabovetska on Wednesday, January 6, 2016

Мати затриманої Ольга Леонова писала: "Жодних доказів ані прямих, ані опосередкованих немає, та й бути не може. Настя була волонтером-санінструктором. Аваков зараз завзято зачищає всіх, хто хоч якось був пов'язаний із "Правим сектором". Настя просто потрапила під роздачу".

"Айдарівець" Максим Козуб зазначав, що Леонову затримали "тієї ж доби, коли було вбито "Лісника"- Амірова-Мужчіля при штурмі квартири, що пішов не за планом".

За його словами, у пред'явленій їй підозрі відсутні конкретні дані про те, у чому саме полягали "умисні дії, спрямовані на підготовку здійснення терористичних актів".

Козуб також повідомляв, що вже підготовлено пакет документів для спрямування до Європейського суду з прав людини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
22:11
фото600 страв з України та світу від Клопотенка: у Києві презентували оновлене меню для шкіл
Усі новини...