МВС розслідує, як Саакашвілі порушив військову цензуру в АТО - Лисенко

Середа, 10 лютого 2016, 12:15
МВС розслідує, як Саакашвілі порушив військову цензуру в АТО - Лисенко
UKRAINE TODAY

МВС почало розслідування щодо дій глави Одеської області Міхеїла Саакашівлі за публікацію секретної інформації в мережі про підрозділи АТО.

Про це спікер Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко заявив в інтерв'ю Новой Газете, говорячи про порушення військової цензури.

"Останнє, явне: відео з передової, яке злив в інтернет Саакашвілі. Повна здача українських позицій! (Глава Одеської облдержадміністрації відвідав одеський батальйон "Шторм" і 14 січня виклав у Мережу сюжет: як він виявляє недоліки в забезпеченні бійців. У кадрі опинилися штабні карти, у бійців-співрозмовників відкриті обличчя, місцевість добре пізнавана і т.п. - Н.Г.) Те, що суворо забороняли журналістам, зробив не останній державний чиновник", - обурився Лисенко.

"Я думаю, військова прокуратура і контррозвідка повинні дати оцінку. Наскільки мені відомо, Міністерство внутрішніх справ вже почало розслідування", - сказав він.

"Саакашвілі може сказати, що знімала інша людина, він-то сам весь час в кадрі. І постраждає відеооператор або той, хто виставив", - додав він.

"Дуже добре, коли губернатор цікавиться життям підрозділу. Тільки хлопців, в ідеалі, треба тепер звідти забирати! Тому що вже пішли погрози їхнім родинам від сепаратистів. На кілька статей Кримінального кодексу тягне таке "кіно". Втім, військова прокуратура порушує справи і розслідує, не заявляючи публічно. А остаточне рішення виносить суд", - додав він.

Лисенко пояснив, що військова цензура є, як і головний військовий цензор.

"Але прізвище та звання я не маю права називати", - додав він.

"У кожному з'єднанні служить начальник управління або відділу, який відповідає за збереження військової і державної таємниці. Стежить за тим, щоб в теле- і фотокамери не потрапляли документи з грифом "Таэмно": штабні карти, бойові розпорядження, накази, кодові таблиці для зв'язку, списки особового складу військових частин. Тому що навіть за фінансовою відомістю можна визначити чисельність військовослужбовців", - пояснив Лисенко.

"Також заборонено показувати апаратуру закритого зв'язку, комп'ютери "самі в собі", тобто не підключені до Мережі машини для обробки секретних даних. Під табу - ходи сполучення між взводними опорними пунктами. Не можна "світити" позиції, звідки ведеться спостереження за ворогом, передислокацію колон", - розповів Лисенко.

"Завжди просимо операторів не робити відео з прив'язкою до місцевості: інакше до метра обчислюється розташування об'єкта. У бліндажі, в наметі, в окопі - знімайте, будь ласка. Не завжди можна показувати обличчя військових. Взагалі, цензура в наших умовах - перш за все турбота про безпеку", - розповів він.

Він зазначив, що "найбільш вдячні читачі і глядачі українських ЗМІ - аналітики з ГРУ Генштабу Збройних сил і ФСБ Росії".

"Вони цим майстерно навчилися користуватися для вкидання дезінформації і створення масових психозів. Ми це і в 2014-му, і в минулому році спостерігали", - додав він.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News