Тука: Якщо Путін забере найманців, "гопота" не протримається й півроку

Четвер, 11 лютого 2016, 12:31

Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука вважає реальним повернення окупованого Донбасу під контроль Києва до кінця року.

Про це він сказав в інтерв'ю ЛІГА.net, коментуючи відповідну заяву президента Петра Порошенка.

"Це реально. Але є деякі умови. Бажаним є посилення фінансово-економічного тиску на Росію з боку міжнародного співтовариства", - заявив Тука.

"Якщо Путін перестане фінансувати окуповану територію й мародерів, забере звідти своїх найманців, а бажано ще й з металобрухтом у вигляді військової техніки, те ця гопота протримається щонайбільше три місяці. Ну, максимум півроку", - вважає він.

"Тож це абсолютно реально. Тим більше що в деяких окупованих районах Луганської області 65-70% проукраїнського населення. Не все так погано, як нам намагається впарить ця гоп-бригада", - упевнений Тука.

На запитання, чи є альтернатива мінським домовленостям, голова Луганщини відповів: "Щиро кажучи, гадаю, ні. Можлива лише зміна формату, але в підсумку ми отримаємо мир і повернемо втрачені території Донецької й Луганської винятково дипломатичними й санкційними заходами. Не військовими".

"Я противник військових заходів. Це від України вимагатиме величезних фінансових витрат, призведе до чергових невиправданих жертв по обидва боки. Та й навіщо нам відвойовувати те, що потім доведеться за свої кошти відбудовувати?", - додав Тука.

Водночас, на його думку, потрібно прораховувати кілька сценаріїв розвитку подій.

"Жодного оптимізму я не маю. Навіть якщо завтра буде підписано супер-документ про мир, це не стосується реального життя. Пролито дуже багато крові, рівень взаємної ненависті дуже високий. Що з цим робити – непросте питання", - сказав Тука.

"На мою думку, необхідна дуже потужна поліцейська операція з використанням не лише військовослужбовців чи поліції, а в першу чергу спецслужб. Їхнім завданням буде в найкоротший строк нейтралізувати ватажків і активних учасників. Це дуже непроста справа. Дуже хочу сподіватися, що в наших служб є достатньо сил цю операцію здійснити", - заявив голова Луганської області.

На його думку, ескалація конфлікту в зоні АТО в останні місяці – "це демонстрація сили напередодні чергового етапу мінських переговорів" і провокація, щоб викликати реакцію українських військових у відповідь і потім звинувачувати їх в обстрілі мирних міст.

Тука також вважає, що ситуацію на Донбасі не можна розглядати у відриві від того, "куди вляпалася Росія в Сирії". Він певен, що в Росії не вистачить можливостей вести війну на два фронти, тим більше, що її ресурси знижуються завдяки санкціям.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News