Білоруська митниця не пропустила автобус з українськими книгами

П'ятниця, 12 лютого 2016, 16:28

Автобус зі 175 друкованими виданнями, які Україна планували представити на книжковому ярмарку не пропустила білоруська митниця.

Про це білоруській службі "Радіо Свобода" повідомила заступник начальника управління видавничої справи Держкомтелерадіо України Тетяна Білоус.

"Слава Богу, хоч якось ми заповнили наш стенд тільки тому, що директор нашого департаменту видавничої справи і преси Олексій Кононенко, директор видавництва "Балтія друк" Віргініюс Троле, представники" Наукової думки ", я - всі ми везли свої книги в багажі, і нам вдалося провезти ці експонати", - сказала вона.

Основну машину з книгами затримали, хоча всі документи були оформлені - з печатками, з повідомленнями, що книги везуть на Мінський міжнародний книжковий ярмарок для експозиції на національному стенді України. Але білоруська митниця їх завернула.

"Мотивація була наступна: мовляв, "тут занадто багато видань, це для комерційного ввезення" - а ми везли 175 найменувань книг", - зазначила Білоус.

"Там були книги з історії України, художні, наукові видання - все дуже нейтральні. Ми спеціально відбирали ці книги, там не було нічого такого, що могло б скомпрометувати Україну або Білорусь. Як пояснили мені люди, що супроводжували вантаж, білоруські митники вирішили, що вони можуть чомусь нашкодити нашим відносинам, і їх "завернули" назад, в Україну", - пояснює Білоус.

За її словами в машині, яку не пропустили через кордон, були представлені державні видавництва - "Либідь", "Веселка", "Дніпро", інші. Були книги сучасних письменників, наприклад Сергія Жадана.

У Митному комітеті Республіки Білорусь інцидент поки не коментують.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування