Рада прийняла за основу безвізовий законопроект щодо спецконфіскації

Вівторок, 16 лютого 2016, 10:47

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до Кримінального та КП кодексів щодо процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації.

Депутати не змогли прийняти закон 4054 в цілому, тому спікер виніс його на голосування за основу. Таке рішення підтримали 264 депутати.

Цей законопроект входить до так званого безвізового пакету.

Депутати повернуться до прийняття цього законопроекту у четвер, 18 лютого. Оскільки вже 19 лютого Єврокомісія має передати Раді ЄС пропозицію скасувати візи для українців. 

Як вказано у пояснювальній записці, законопроект розроблено для забезпечення реалізації повною мірою вимог ЄС стосовно Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, невід’ємною частиною якого є необхідність імплементації Директиви ЄС від 3 квітня 2014 року 2014/42/EU про арешт та конфіскацію предметів злочинної діяльності та доходів від неї в ЄС.

"Він дає можливість правоохоронним органам повертати активи від тих осіб, які використовували вищими корупціонерами як підставні особи, офшорні компанії, треті особи. У законі немає питань, які стосуються спецконфіскації без рішення суду, відбору майна людини без вироку суду по основному кримінальному провадженн", - заявив міністр Павло Петренко, представлючи законопроект в Раді.

У свою чергу нардеп Сергій Власенко зазначив, що заява Петренка щодо неможливості арешту чи конфіскації майна третіх осіб без вироку суду не відповідає дійсності. "Цей закон не стосується корупціонерів, цей закон стосується кожного", - зазначив Власенко. "У будь-кого з вас без суду і слідства можна забрати майно", - зазначив Власенко.

Профільний комітет рекомендував Раді доопрацювати законопроект.

Голова фракції БПП Юрій Луценко визнав, що законопроект є недосконалим, однак закликав підтримати його. "Коли мати королеви Єлизавети видавала її заміж, то сказала: Заплющ очі і думай про Великобританію", - заявив Луценко. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News