Російський "Меморіал" визнав Карпюка і Клиха політв’язнями

Четвер, 18 лютого 2016, 02:25

Правозахисний центр "Меморіал" визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких в Росії обвинувачують в участі у бойових діях на боці чеченської армії в роки Першої чеченської війни.

Про це йдеться в заяві правозахисного центру "Меморіал".

За словами правозахисників, формально інтереси українців представляли призначені російською владою адвокати, які, за словами обвинувачених, не надавали їм жодної правової допомоги; адвокати ж, яких найняли родичі, змогли долучитись до справи лише тоді, коли слідство вже майже закінчило збирати докази.

"У перебігу першої ж зустрічі з адвокатами обидва обвинувачені повідомили про тортури, за допомогою яких їх змусили обмовити себе й дати свідчення проти інших людей", - йдеться у заяві "Меморіалу".

На думку правозахисників, обвинувальний висновок у цій справі складений із порушеннями й містить змалювання злочинів, що не існують. Враховуючи це, можна з великою впевненістю стверджувати, що Карпюк і Клих не винуваті, а слідство не має ніяких доказів того, що вони будь-коли були в Чечні, заявили в "Меморіалі".

Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь. Крім того, їм інкримінують участь у ті роки в організації "УНА-УНСО" (насправді тоді це були дві окремі організації – ред.), що заборонена в Росії з 2014 року.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орел. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

Нещодавно повідомлялося, що адвокати Клиха заявляли про нервові зриви у їхнього підзахисного, що почалися після арешту і через незаконні методи слідства, за допомогою яких вибивалися потрібні свідчення, а також знущання з боку співкамерників. Однак російська експертиза відмовилася визнати Клиха неосудним.

Варто відзначити, що в разі визнання Клиха психічно хворим звинувачення було б визнано неспроможним, оскільки у справі залишилися б тільки припущення слідчих, засновані на "голослівних показах свідків".

Головний з них - Олександр Малофєєв, який, уклавши досудову угоду про співпрацю, розповів про злочини, нібито скоєні в Чечні лідером "Правого сектора" Дмитром Ярошем, керівником партії "Свобода" Олегом Тягнибоком і прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, а також дав слідству свідчення на Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News