Лутковська обіцяє розібратися, чи мучили в СБУ росіянку Леонову

Вівторок, 2 лютого 2016, 13:02

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська перевіряє інформацію про жорстоке поводження Служби безпеки України з росіянкою Анастасією Леоновою.

Про це йдеться у відповіді омбудсмена на запит депутата від БПП Мустафи Найєма.

Раніше Леонова, яку українські правоохоронці підозрюють у причетності до тероризму, заявила про катування та жорстоке поводження в СБУ.

Лутковська зазначає, що 11 січня під час візиту працівників секретаріату уповноваженого з прав людини до київського слідчого ізолятору Леонова "жодних скарг на умови тримання чи неналежне поводження з боку персоналу СІЗО" не висловлювала.

"За результатами перевірки умов тримання Анастасії Леонової у слідчому ізоляторі порушень законодавства не встановлено", - зазначає омбудсмен.

Однак, реагуючи на депутатський запит, Лутковська спрямувала запит до СБУ.

Лутковська перевірить заяви Леонової
Лутковська перевірить заяви Леонової

У Службі безпеки та Генеральній прокуратурі не стали розкривати депутату деталі провадження, відкритого у відношенні Леонової.

Грицак про Леонову
Грицак про Леонову

Зазначається лише, що СБУ розслідує кримінальне провадження за фактом створення "терористичної групи, у якій брала участь Леонова А.О., та замаху на вчинення терористичного акту". Леоновій повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258-3, ч. 3 ст. 15 ч. 2. ст. 258 Кримінального кодексу України.

У ГПУ не розголошують подробиці справи Леонової
У ГПУ не розголошують подробиці справи Леонової

Як відомо, громадянку РФ Анастасію Леонову співробітники СБУ затримали 10 грудня. Її підозрюють у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст. 258 "Втягнення у вчинення терористичного акту". Слідство підозрює її в спробах здійснити терористичні акти в Харкові та Києві.

СБУ передало цю справу в розпорядження військової прокуратури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування