Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Порошенко сказав, чого не вистачає для успішного завершення справ Майдану

Субота, 20 лютого 2016, 14:58
Порошенко сказав, чого не вистачає для успішного завершення справ Майдану

Головне, що потрібно для успішного завершення справ по Майдану – остаточно ухвалити зміни до Конституції в частині судової реформи, яка передбачає глибоке очищення судів.

Про це 20 лютого заявив президент Петро Порошенко у зверненні з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні, повідомляє прес-служба глави держави.  

"Відсутність судової реформи, якщо вона не набере 300 голосів в Раді - єдине, що може перешкодити покаранню винних. Саме в судовій системі найбільші спротив, саботаж і кругова порука щодо покарання винних за злочини проти Майдану. Бо ця система значною мірою формувалася саме тими, кого вона зараз має притягувати до відповідальності", - заявив президент.

За його словами, зміни до звичайних законів, ухвалені раніше, для істотного оновлення судів можливостей не дають.

"Після відповідних розслідувань, проведених Тимчасовою спеціальною комісією та Вищою радою юстиції я вже підписав укази про звільнення 7 суддів, які виносили незаконні рішення щодо учасників акцій протесту. Ще одна суддя буде звільнена наступного тижня. 14 суддів за поданням ВРЮ має звільнити Верховна Рада", - заявив Порошенко.

Загалом на розгляд Вищої ради юстиції було передано висновок ТСК про наявність ознак порушення присяги у діях 46 суддів.

"Наразі по 35 справах ВРЮ прийняла остаточні рішення. Із них - по 22 суддях внесла подання про звільнення у зв’язку з порушенням присяги судді. Матеріали щодо 6 суддів направлені до Вищої кваліфікаційної комісії суддів для притягнення до дисциплінарної відповідальності", - додав Порошенко.

Як відомо, президент заявив, що Росія ніколи не видасть Віктора Януковича, Віталія Захарченка, Олександра Якименка та інших посадовців,  причетних до трагічних подій на Майдані, тому судити їх Україна буде заочно. "Розслідування й суди вже йдуть, і винні будуть покарані якщо не сьогодні, то завтра; якщо не завтра, то післязавтра", - підсумував Порошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування