Генпрокуратура розслідує, хто розвалив міць армії перед агресією РФ

Понеділок, 22 лютого 2016, 12:32

Генеральна прокуратура розслідує справу щодо розвалу обороноздатності України, яка передувала захопленню Криму та агресії Росії на Донбасі.

Про це розповів на засіданні комітету Верховної Ради з національної безпеки Сергій Пашинський, представляючи стенограму засідання РНБО від 20 лютого 2014 року.

При захопленні парламенту й уряду Криму було зрозуміло, що "це був штатний спецназ", сказав він.

"Місто Клімово, за 45 кілометрів від Чернігова (яке за 2 години їзди від Києва – ред.). Анексія Криму це не був фрагмент, це була ціла операція. І прикордонники нам доповідали, що за їхньою інформацією батальйонна група – 50 танків і 200 БМП, БТРів – отримала команду за підтримки авіації іти на Київ. Це 3-3,5 години", - сказав він.

"Паралельно ми підняли 72 бригаду міста Біла Церква по бойовий тривозі. 90% техніки не покинуло парків – не завелися фізично: не було акумуляторів", - повідомив Пашинський.

Він зазначив, що техніка не йшла, бо "проводки давно згнили, а нових не поставили".

"Роками ніхто не перевіряв зброю, десятиріччями. Всю систему ППО, починаючи з 2005 року – все, що було "живе", продали", - сказав Пашинський.

"Зараз Генеральна прокуратура веде величезну кримінальну справу. Все, що у нас у протиповітряній обороні було, за 10 років продали. Це ще окреме засідання нашого комітету буде і окремі прізвища будуть названі", - повідомив він.

Пашинський також нагадав, що раніше на комітеті згадували свідчення того, що військове керівництво України часто виконувало вказівки Кремля.

"Ми призначили командувача Військово-морських сил о 10-й вечора – о 9-й ранку він вже приніс присягу Росії і почав свої офіцерам давати команди", - сказав він.

"Пан Ходаківський – штатний боєць спецпідрозділу "Альфа" СБУ у Донецьк. Де він зараз?", - сказав також він на засіданні. Пашинському відповіли: "Він зараз у Донецьку, керує батальйоном "Восток" і волає, що його хочуть вбити".

Пашинський зазначив, що "ті технології, які (президент РФ) Путін тоді (у 2014-му) використовував, вони й тепер використовуються".

"Люди добрі, коли у нас на Майдан виходить позавчора Маломуж – радник Януковича, всі 4 роки був радником – і починає нас із вами закликати до чогось, це спроби розхитати ситуацію, спроби зірвати цю ситуацію", - заявив він.

"Я впевнений, ми тоді втрималися тільки тому, що народ України встав, як один, на заваді агресії Путіна. Там все було розписано як по нотах", - сказав Пашинський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування