Клімкін розповів, який порядок денний запропонує "нормандської четвірці"

Понеділок, 22 лютого 2016, 12:44

На переговорах глав МЗС "нормандської четвірки" в Парижі, які можуть відбутися 3 березня, Україна винесе на обговорення три ключові блоки питань.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Я вважаю, що ми повинні його (порядок денний – ред.) розширити. Сподіваюся, що нам вдалося пояснити нашим західним партнерам низку особливостей", – сказав він.

По-перше, це блоки питань з безпеки.

"Раніше наші колеги вважали, що безпека – це припинення обстрілів. Зараз є чітке розуміння, що це ще й доступ СММ ОБСЄ до всіх куточків Донбасу. Потім – і це критично важливо – доступ СММ до кордону і його реальний моніторинг", – сказав міністр.

Він пояснив, що цей моніторинг повинен полягати у наступному: створення спеціальних баз СММ ОБСЄ вздовж кордону, можливість на першому етапі здійснювати інспекції без попередження. На другому етапі – поставити на всі ці 9 пунктів переходу своїх людей, а на третьому – створити ефективну систему контролю ділянок між цими пунктами.

"Четвертий елемент безпеки – хто буде дивитися за виведенням зброї і якщо якась частина буде поставлена під контроль, то хто буде дивитися за її зберіганням. І для цього нам потрібен міжнародний компонент. Зараз основна ідея щодо міжнародного компоненту – це міжнародна місія ОБСЄ. І я хочу на наступній зустрічі в нормандському форматі представити наше бачення, я вже почав обговорення з нашими друзями мандату і завдань цієї місії", – розповів Клімкін.

Другий момент, на який міністр планує звернути увагу, – обмін заручниками, включаючи полонених на Донбасі і політичних заручників в Криму і Росії.

Третя тема, за його словами, – як повинні виглядати вибори на Донбасі.

"Для цього потрібна знову-таки безпека – якщо там її немає і у нас не буде відмашки ОБСЄ, що там можуть проводитися вибори, – там нічого не може відбуватися", – сказав міністр.

При цьому він зауважив, що критичний елемент – коли будуть проходити вибори, то "вся ця структура "міністерств" або "парламенти" цих нібито "республік", або обрані в результаті фейкових виборів глави повинні якимось чином зникнути".

"А от яким чином – це я теж планую обговорювати", – додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...