Правозахисники вимагають покарання для корупціонера №1 - Януковича

Вівторок, 23 лютого 2016, 11:48

На другу річницю втечі з країни Віктора Януковича Transparency International закликає українські органи влади до повного розслідування корупційних злочинів колишнього президента.

Про це інформує департамент комунікації міжнародної правової організації Transparency International Україна.

"З моменту втечі Януковича до Росії в Україні майже нічого не було зроблено, аби розслідувати серйозні численні звинувачення в елітарній корупції щодо колишнього президента та його поплічників", – зазначив керівник правління ТІ Україна Андрій Марусов.

Правозахисники наголошують, що Російська Федерація відіграє значну роль у тому, що Янукович лишається непокараним, оскільки відмовляється від його екстрадиції в Україну.

Утім, згідно конвенції ООН проти корупції, яку Росія підписала та ратифікувала у 2003 році, усі підписанти зобов’язані приймати матеріали правоохоронних органів країн-учасниць.

За конвенцією Росія має провести розслідування щодо Януковича за своїм законодавством. Саме тому Transparency International закликає російські органи влади до співпраці з українськими у питанні покарання Януковича незалежно від його громадянства.

Окрім того, Transparency International закликає Європейський Союз поновити та посилити політичні й економічні санкції проти старої команди Януковича.

Країни ЄС закликають не дозволяти політикам із близького корупційного оточення Януковича перетинати їхні кордони. ТІ закликає бойкотувати їхні бізнеси та не підписувати із ними контрактів.

"Transparency International підтримує ініціативу Української медіа варти, яка закликає рекламодавців (державні органи, юридичних та приватних осіб) бойкотувати медіа (компанії, що належать Українському медіа холдингу, канал 112 та Тоніс), що належать бізнес-партнерам Януковича (Сергій Курченко, Віталій Захарченко, Сергій Арбузов)", - зазначено в заяві.

"ТІ Британія підтримала українське представництво ТІ та закликала британські органи влади до дії", – заявив виконавчий директор Transparency International Британія Роберт Баррінґтон.

На його думку, прийдешній Міжнародний антикорупційний саміт, що відбудеться в Лондоні, це чудова можливість розпочати процес, щоб не дозволити Януковичу і його поплічникам "вийти сухими з води".

Як відомо, люди, які брали участь у міжнародному конкурсі "Зірви маску з корупціонера" (Unmask the Corrupt), оцінили Януковича як один із найбільш показових випадків елітарної корупції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування