Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Харківські угоди" дозволили РФ анексувати Крим – Аваков

П'ятниця, 26 лютого 2016, 02:25
Харківські угоди дозволили РФ анексувати Крим – Аваков

Однією з причин, чому Київ не міг відреагувати на операцію РФ по анексії Криму, зокрема, були підписані Віктором Януковичем "Харківські угоди", які дозволили суттєво збільшити російський військовий контингент у Криму.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1".

"Ми не могли нічого зробити, коли літаки сідали на аеродромах в Криму, тому що Янукович підписав Харківські угоди", – сказав глава МВС.

Аваков додав, що співвідношення військ на півострові до моменту початку окупації було не на користь України, уточнивши, що керівництво країни розглядало варіант відправки армії у Крим.

"Мова тоді йшла про 5 тисяч людей. Але якби ми відправили туди ці війська, материкова частина залишилася б без боєздатної армії, в той час як вздовж кордону було близько 200 тисяч бійців противника", – підкреслив Аваков.

Схожу думку в ефірі програми висловив і тогочасний в.о. міністра оборони Ігор Тенюх

"Крим повинен був стати приводом для широкомасштабної агресії проти України", - сказав він.

За словами Тенюха, нечислені військові частини в Криму, що залишилися вірними присязі народу України, і були готові вступити в бій з окупаційними силами Росії, не могли вирішити проблему в рамках всієї держави.

"І коли від Чернігова до Донецька і Маріуполя повністю оголений фронт, коли північ, схід і південь були спустошені, приймається рішення - що робити: є 5 тисяч бойових сил і кидати їх в Крим, де їх покладемо? Або врятуємо Україну?", - сказав він.

Як відомо, "Харківські угоди" між Україною і Російською Федерацією, підписані 21 квітня 2010 року, передбачали продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України на 25 років з 28 травня 2017 року з наступним автоматичним продовженням на наступні п'ятирічні періоди. За це Росія надала Україні знижку на газ в розмірі до ста доларів США від встановленої контрактом ціни.

До слова, у травні 2010 року на той час президент Російської Федерації Дмитро Медведєв, відповідаючи на запитання студентів у Київському національному університеті імені Шевченка, заявив, що Росія не буде використовувати свій Чорноморський флот для нападу на суміжні країни.

На запитання, як Росія може гарантувати це, він відповів: "Ще Остап Бендер говорив: справжню гарантію може дати лише страховий поліс".

"Справжні гарантії - це система міжнародних відносин, це наші зобов'язання усередині ООН відповідно до міжнародних конвенцій", - зазначив Медведєв.

Він запевнив, що Росія не буде нехтувати міжнародними зобов'язаннями. "Для Росії це не вигідно", - пояснив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування