Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шульц: Вбивство Нємцова і анексія Криму - злочини, яких не мало бути

Субота, 27 лютого 2016, 22:15

Голова Європарламенту Мартін Шульц назвав вбивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова в Москві і незаконну анексію Криму Росією несправедливими. 

Про це 27 лютого Шульц написав у своєму Твіттері. 

"Один рік, як вбито Бориса Нємцова, 2 роки з моменту незаконної анексії Криму. Два злочини, які ніколи не мали б статися", - написав Шульц.

Як відомо, 26 лютого 2014 року у Сімферополі відбувся мітинг, з одного боку якого були проукраїнськи налаштовані активісти переважно  з числа кримських татар, з іншого - прихильники "Русского единства".

Після анексії півострова Росією за участь у мітингу були заарештовані 7 проукраїнських активістів. Суди над кримськотатарськими активістами, які брали участь у мітингу у "справі 26 лютого", тривають досі. 

До річниці окупації Криму РФ підготував документальний фільм "Крим. Шлях на Батьківщину", у якому президент РФ Володимир Путін  розповів про ці події і свою причетність до них.

Коментуючи фільм, у Держдепі США відзначили, що керівництво РФ не лише зізналося в тому, що російські збройні сили діяли в Криму, але і в тому, що воно було готове до більш жорстких заходів.

Борис Нємцов був застрелений 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту у Москві.

За фактом вбивства порушено кримінальну справу за статтями 105 ("вбивство") і 222 КК РФ ("незаконний обіг зброї").  У грудні слідчі пред'явили звинувачення в остаточній редакції 4 фігурантам справи - Зауру Дадаєву, Шадіду Губашеву, Темірлану Ескерханову і Хамзату Бахаєву.

Кримінальне переслідування ще одного співучасника - Беслана Шаванова - у листопаді 2015 року припинено за нереабілітуючих підстав, у зв'язку з його смертю при самопідриви в ході затримання у Грозному.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...