Яценюк заявив про руїну після перевиборів і нагадав, що він легітимний

Неділя, 28 лютого 2016, 18:11
Яценюк заявив про руїну після перевиборів і нагадав, що він легітимний

Глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет міністрів під його керівництвом "юридично є повністю легітимним і продовжує працювати".

Про це Яценюк заявив ввечері 28 лютого у "10 хвилинах з прем'єр-міністром".

Він нагадав, що цьогоріч уряд вперше в Україні подав річний звіт про свою діяльність та представив подальший план дій. 

"У відповідь ми почули не розмову щодо суті реформ, а ненависть і злобу. У політичній істерії бачу звичайний розрахунок дірватися до влади. Для цього - відставити уряд у відставку, змусити президента погодитися на дострокові вибори, результат яких передбачуваний - вони завершаться руїною", - додав Яценюк. 

"Я звернувся до парламенту з вимогою розглянути питання відставки КМУ. Таке рішення не було підтримано більшістю членів ВР. Таким чином уряд юридично є повністю легітимним і продовжує працювати", - заявив прем'єр.

Він додав, що відповідальність за "політичну невизначеність, яка залишається", лежить на всіх, хто формував коаліцію - "президентові і його фракції, Народний фронт, Батьківщина, Самопоміч і РПЛ". 

"Усі вони затверджували програму дій Кабміну, яку ми, як коаліційний уряд, виконуємо. Про це я звітував у ВР і не почув жодної предметної критики з цього питання", - заявив Яценюк.

Говорячи про реформи, Яценюк зазначив, що вони "підривалися протиріччями в Конституції" та "страхом втратити рейтинг у тих, хто мав би демонструвати лідерство".

Він також нагадав, що "намагання нав'язати уряду чужу волю змусило нас проголосити принципи - жодного неконституційного втручання в роботу КМУ, жодного тиску для відновлення корупційних практик". 

Як відомо, на початку лютого Яценюк оприлюднив 5 принципів, з якими урядова команда готова продовжувати свою роботу.

16 лютого Верховна Рада проголосувала за визнання незадовільною роботи уряду у 2015 році. Однак голосів за відставку Кабміну у парламенті забракло.

Депутати заявили про можливу таємну домовленість між президентом, прем'єром та олігархічними групами. 

Під час останнього пленарного тижня фракції "Самопомочі" та "Батьківщини" заявили про вихід з коаліції.

Фракція Радикальної партії заявила про вихід із коаліції ще у вересні 2015 року, проте не подала заяву про відкликання підписів з-під коаліційної угоди, тому керівництво Ради стверджує, що коаліція досі існує.

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко після зустрічі з президентом заявила, що є два варіанти виходу з політичної кризи: перевибори чи відставка особисто Яценюка, представник БПП Юрій Луценко висловив упевненість, що зняти Яценюка можна протягом трьох тижнів, але потрібна нова коаліція під новий уряд.

26 лютого з’явилася cуперечлива інформація про можливу відставку Арсенія Яценюка, однак кілька осіб, які входять до "стратегічної сімки", спростували цю інформацію. 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News