Правозахисники вимагають переглянути порядок в'їзду в Крим

Понеділок, 29 лютого 2016, 14:17

Активісти Центру інформації з прав людини виступили з вимогою до української влади змінити порядок в'їзду на територію окупованого Криму.

Про це вони повідомили на прес-конференції в Києві 29 лютого, повідомляють "Крим.Реалії".

За словами активістів, найбільше незручностей відчувають іноземні громадяни, серед яких і правозахисники.

Правозахисники скаржаться, що процедура дуже забюрократизована і фактично є перешкодою для незалежної правозахисної, адвокатської і журналістської діяльності.

"Тому ми вимагаємо спростити процедуру, а саме змінити її, щоб людина могла просто повідомити, що вона їде до Криму, а не оформлювати дозвіл так довго, як це є зараз. По-друге, дозволити іноземцям подавати документи не лише українською, а і, наприклад, англійською мовою і, не приїжджаючи особисто на територію України", - озвучила вимоги керівник Центру інформації з прав людини Тетяна Печончик.

"І, останнє, розширити перелік категорій громадян-іноземців, яким може бути надано такий дозвіл, зробивши його відкритим, а не закритим, як зараз", – зазначила вона.

Правозахисники відзначають, що в переліку категорій громадян, яким видається дозвіл на в'їзд до окупованого Крим немає російських адвокатів, а тільки вони мають право захищати в судах півострова українських громадян.

"Тому всі поїздки до Криму російських адвокатів поза законом і поза українським правовим полем, і всі вони порушують закон. Ми пропонуємо їх включити до переліку осіб, яким Україна дозволяє в'їзд до Криму зі своєї території", – зазначила Печончик.

Порядок в'їзду на територію Криму регулюється постановою Кабінету міністрів №722 від 16 вересня 2015 року. Згідно з процедурою, іноземець має подати заявку в Міністерство закордонних справ, після чого звернутись до Державної міграційної служби. Дозвіл видається на 90 днів з моменту в'їзду особи на територію України.

З досвіду активістів Центру інформації з прав людини, отримання такого дозволу займає близько місяця, через що особи, які хочуть потрапити до Криму, все частіше вибирають шлях прямого авіасполучення з Москви до Сімферополя.

Транспортне сполучення з Кримом було припинено в грудні 2014 року.

Верховна Рада офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування