Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хуг: 90% порушень відбуваються на територіях бойовиків

Четвер, 4 лютого 2016, 10:10
Хуг: 90% порушень відбуваються на територіях бойовиків

Заступник голови місії ОБСЄ Олександр Хуг стверджує, що понад 90% порушень в зоні АТО здійснюються на території, непідконтрольних українському уряду.

Про це він заявив в інтерв'ю "Українським новинам".

Зокрема, за його словами, часто таким порушенням є недопуск членів місії до певних територій. Він нагадав, що сторони зобов'язані допускати спостерігачів всюди згідно мандату місії і Мінським домовленостями.

"Тому, якщо хтось не дозволяє нам вільно пересуватися, він суперечить не тільки нашому мандату, але й Мінську. На сьогоднішній день, більшість порушень відбувається на території, яка не контролюється урядом – понад 90%. Якщо ви подивіться на карті місця, де відбуваються зіткнення і співставите з тими, де нам обмежують свободу пересування – вони співпадуть", – сказав Хуг.

"Де б не були бойові дії, у нас є труднощі, які нам нав'язують. І у цього може бути тільки одна причина – ті, хто нам забороняють, не хочуть, щоб ми бачили, що відбувається за цим місцем, в якому нам перегороджують дорогу", – додав він.

Хуг нагадав, що місія все одно може спостерігати за територіями, на які їх не пустили, за допомогою безпілотників. Він навів приклад, коли бойовики не пустили спостерігачів в село Тернове на півдні Донецької області і система спостереження зафіксувала там велику кількість бронемашин, зокрема – 40 танків і 35 артилерійських знарядь.

Він підкреслив, що сама наявність цієї зброї в тому місці не було порушенням, оскільки вона знаходилася за лінією розмежування, однак недопуск туди спостерігачів порушив Мінські домовленості.

У зв'язку з цим він закликав усі сторони, зокрема тих, хто контролює непідконтрольну українському уряду територію, надати місії доступ до всіх територій, включаючи ділянку кордону між Україною і Росією, яка не контролюється урядом.

Хуг зазначив, що спостерігачам рідко вдається потрапити на кордон, особливо в Луганській області.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування