У коаліційній угоді просять врахувати пропозиції експертів РПР

Четвер, 4 лютого 2016, 11:33

Активісти "Реанімаційного пакету реформ" вважають, що коаліційну угоду слід скласти на підставі відкритої експертної дискусії, відповідно до угоди має формуватися новий уряд.

Експерти РПР готові стати співавторами угоди, повідомляє прес-служба РПР.

Учасники громадської платформи 4 лютого провели біля Верховної Ради акцію, під час якої частували депутатів коаліції тортом, декорованим урядовими портфелями.

"Ми передаємо депутатам ці калорійні портфелі, щоб вони їх поділили і нарешті наїлися та почали відкриту підготовку нового формату роботи парламенту та уряду", - заявила виконавчий директор Центр UA, член Ради РПР Інна Борзило.

 
У РПР просять врахувати у коаліційній угоді пропозиції експертів
РПР

"Коаліційна угода має бути написана в форматі відкритої експертної дискусії, а новий склад КабМіну потрібно формувати на виконання цієї угоди. Ні місця в уряді, ні рядки в Коаліційній угоді не повинні стати результатом закритого кулуарного шантажу. Сьогодні останній шанс нарешті почати працювати за новими правилами", - сказала вона.

Експерти РПР були активно долучені до процесу написання тексту коаліційної угоди у 2014 році. Зараз вони просять голів фракцій врахувати їхні пропозиції .

Оновлена угода, вважають у РПР, окрім конкретних законодавчих кроків повинна містити відповідальних суб’єктів законодавчої ініціативи і строки ухвалення кожного пакету законопроектів.

Головний експерт групи РПР "Судова реформа" Михайло Жернаков переконаний, що до коаліційної угоди необхідно внести зобов’язання прийняти разом зі змінами до Конституції у другому читанні пакет законів, які визначать конкретні заходи з реалізації судової реформи: створення нових судів (в тому числі нового Верховного Суду) і порядок нового добору суддів до них, а також зміну порядку атестації суддів з залученням громадськості.

 
Акція РПР - 4 лютого 2016 року

Також дуже важливо впровадити конкурс на зайняття посади генпрокурора і суддів Конституційного Суду, сказав він.

Оновлення Кабміну має відбуватися не за принципом квотного поділу сфер впливу – кандидати на посаду міністрів мають бути спроможними очолити той проект реформи, який буде закладено в коаліційну угоду, наголошують у РПР.

Член Ради РПР Оксана Нечипоренко також заявила: "Через ганебну практику "рішання" питань "сірими кардиналами" з уряду витискають справді ефективні команди, повертаючись до політичного квотного принципу з врахуванням лише політичної відданості".

Експерти РПР: з уряду витискають ефективні команди
Експерти РПР: з уряду витискають ефективні команди

"Від наступних кроків усіх суб’єктів політичного процесу та уповноважених органів щодо боротьби з корупцією, які будуть здійснені в найближчі дні, залежить подальша доля України – вони або виявлять спроможність та волю влади до трансформації або засвідчать початок згортання реформ та запуск чергових передвиборчих перегонів", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News