Терпіння росіян вистачить ще на рік-півтора – дослідження

Четвер, 4 лютого 2016, 15:08

Терпіння росіян в кризу вистачить ще на рік-півтора, після цього є ризик початку масових протестів.

Про це заявила професор Вищої школи економіки Наталія Тихонова на конференції Левада-центру в четвер, повідомляє РБК.

Найбільше економічна криза зачепила дві категорії росіян, підкреслила Тихонова: це найбільш освічене і благополучне населення Москви та Петербурга, а також жителі малих сіл і селищ.

За її словами, вплив кризи на дві категорії був різним. У Москві та Петербурзі 28% населення підробляють на додатковій роботі, але для багатьох така можливість зникла. Це змусило людей відмовитися від закордонних поїздок, хорошого харчування і так далі.

Середній клас як і раніше вважає, що може собі дозволити, але вже не демонструє ні кар'єрних досягнень, ні придбання нерухомості, зазначається в доповіді.

У селах, за даними Тихонової, люди страждають від масових звільнень, невиплат зарплат, експлуатації праці з боку роботодавців; частка безробітних за 2015 рік у селах зросла вдвічі. В середньому тривалість робочого тижня за рік у сільській місцевості збільшилась на чотири години, але це не принесло додаткового доходу.

Люди збільшують робоче навантаження під страхом звільнення і, на відміну від жителів великих міст, їм нікуди подітися, зазначає професор.

Благополучне населення, доходи якого становлять не менше двох прожиткових мінімумів, становить лише 25% по країні. Серед бідних росіян 12% дуже різко скотилися в крайню бідність, тобто позбулися роботи і соціального статусу.

На думку Тихонова, росіяни поки не демонструють різкий протест по відношенню до влади, оскільки вважають, що нинішня економічна ситуація залежить від зовнішніх факторів, а влада "завжди погана".

По-друге, високий рівень життя і активна участь у суспільних процесах не входять в основні ціннісні орієнтири більшості росіян, зазначила автор дослідження.

Приблизно для 40% росіян головним у житті є хороші друзі, щаслива родина, наявність окремої квартири і можливість "чесно прожити своє життя". Такі життєві цілі, як можливість "стати багатою людиною" і "впливати на те, що відбувається в суспільстві", ставлять перед собою відповідно тільки 2% і 5% опитаних.

Росіяни вважають, що "ще можна потерпіти", поки криза змушує їх "обмежитися" в споживанні, але не змінює їхнього життєвого укладу.

Але через рік-півтора може значно впасти рейтинг довіри до влади, а латентне невдоволення росіян своїм становищем зросте, що може призвести до хвилі протестних дій, вважає Тихонова.

Коли у населення зміцнюється відчуття, що так жити не можна, навіть незначний, на перший погляд привід може призвести до бурхливої реакції, додала вона. Якщо зараз протести носять епізодичний характер, то через рік вони можуть піти хвилею.

Ситуація ускладнюється тим, що з 2011 року російське суспільство перебуває у фазі біфуркації, коли неможливо прогнозувати, як будуть розвиватися події, говорить Тихонова.

"Хто міг очікувати Криму, України, Сирії, відмови від індексації пенсій пенсіонерам?" – нагадала вона.

На думку автора доповіді, в такій ситуації важко передбачити, які влада буде приймати рішення далі в кризовій ситуації. Непопулярні кроки можуть накластися на важкий психологічний стан.

Оскільки зараз йде підготовка виборів до Держдуми, потім — виборів президента в 2018 році, влада буде всіляко намагатися гасити протестні настрої, прогнозує автор дослідження.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News