У Росії заявили, що в Криму затримано ватажків "Башмаків"

Неділя, 7 лютого 2016, 10:48

Слідчий комітет РФ заявив, що у  Криму затримано двох лідерів банди "Башмаки".

Затримані - Олександр Данильченко та Микола Копетинський, підозрюються у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 209 КК РФ (бандитизм), п. "А", "д", "ж" ч. 2 ст.105 КК РФ (вбивство двох і більше осіб з особливою жорстокістю організованою групою), ч.1 ст. 105 КК РФ (вбивство).

За повідомленням СК РФ з посиланням на дані слідства, ОЗГ була організована у 1990-х роках Віктором Башмаковим та налічувала понад 1000 осіб.

"Вони скоювали злочини на території Криму і України, займаючись здирництвом у підприємців грошових коштів за здійснення нібито їх охорони від зазіхань інших злочинних угруповань. З 1991 по 1999 роки членами групи було вбито 8 осіб. При здійсненні нападів члени банди  застосовували до потерпілих тортури і катування, позбавляли їх життя, заволодівали їхнім майном", - йдеться у повідомленні.

За даними СК, на озброєнні членів ОЗГ була велика кількість вогнепальної і холодної зброї, вибухових пристроїв і вибухових речовин.

Повідомляється, що підозрювані очолили банду після вбивства Башмакова у червні 1994 року.

"За вказаними фактами правоохоронними органами України було притягнуто до кримінальної відповідальності 24 особи.  Підозрювані були затримані співробітниками УФСБ Росії по Республіці Крим і Севастополю. Наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту", - заявили в СК РФ. 

Як відомо, у червні 2014 року один з ватажків "Башмаків" - Юрій Єрняк відомий як "Юра Молдаван" був затриманий у Києві у готелі "Хаятт", за даними прокуратури  - за звинуваченням у незаконному позбавленні волі і вимаганні.

Перед цим "Молдаван" був затриманий у Києві ще у 2005 році за рекетирство, але уник покарання. З 2000 року він вів бізнес у Києві. 

У Криму "Молдаван" керував "Башмаками" разом з братом Миколою Єрняком ("Коля Молдаван"). У 2006 році Микола Єрняк разом з ще 20 членами ОЗУ були оголошені в міжнародний розшук.

Також відомо, що у 2014 році у анексованому Криму за вказівкою самопроголошеного "глави Криму" Сергія Аксьонова ватажки "Башмаків" вербували людей для участі у терористичних операціях на території східних та південно східних регіонах України. За даними МВС, було сформовано дві диверсійно-терористичні групи чисельністю до 400 осіб кожна, які у 2014 році діяли у районі Слов'янська.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування