Із організаторами відбору на "Євробачення" обговорюють, як голосувати кримчанам

Вівторок, 9 лютого 2016, 14:01

Переговори з організаторами відбіркового конкурсу "Євробачення" в Україні про надання жителям анексованого Криму можливості голосувати у фіналі нацвідбору вже ведуться.

Однак результати їх поки не відомі, повідомляє "Крим.Реалії".

Як відомо, у першому півфіналі українського відбору на участь у конкурсі "Євробачення-2016" у суботу, 6 лютого, найбільше балів набрала співачка кримського походження Джамала з піснею про депортацію кримських татар "1944".

Один із лідерів кримських татар Рефат Чубаров висловився за надання кримчанам в окупації права голосувати у фіналі нацвідбору на "Євробачення-2016".

Звернутися до керівництва телеканалу СТБ щодо питання організації голосування для кримчан в окупації пообіцяв і член Національної ради з телебачення й радіомовлення України, кримчанин Сергій Костинський.

За інформацією "Крим.Реалії", переговори з цього питання вже ведуться, але про результати офіційно поки не повідомляється.

За інформацією джерел ресурсу, питання надання кримчанам можливості голосування за конкурсантів національного відбору "Євробачення-2016" будуть обговорювати цього тижня представники української влади й громадські активісти. Однак публічно говорити про це вони поки не готові.

Організатори нацвідбору "Євробачення – 2016" також утримуються від коментарів.

13 лютого відбудеться другий півфінал національного відбору на "Євробачення", а 21 лютого – український фінал. А міжнародний конкурс відбудеться в травні.

Поки офіційного рішення немає, журналісти спитали порад у представників українського IT-сектору. Ті пропонують кілька можливих варіантів:

1) Виїхати на материк або хоча б на адмінкордон із Кримом і проголосувати смс-кою, але голосування відбудеться вночі й потрібна буде українська sim-карта.

2) Відправити смс із українського номера в роумінзі – для чого так само потрібно виїхати щонайменше за Керченську протоку, тому що роумінг на окупованій території не працює.

3) Скористатися інтернет-сервісами для відправки смс. Однак відповідні сервіси не ідентифікують мобільних операторів і регіон надсилання повідомлень, та й за правилами конкурсу брати участь у голосуванні можуть лише абоненти українських операторів.

4) Інтернет-голосування. Цей спосіб для кримчан був би найпростішим, але також вимагає змін у правилах конкурсу. Крім того, експерти допускають втручання російських спецслужб, які контролюють півострів.

У першому півфіналі участь у голосуванні в Україні брали абоненти "Київстар" (Djuice), "МТС Україна" (Jeans,Vodafone), "Лайфселл" (Life) і "3Моb".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News