МЗС: Дії РФ на Донбасі можуть спричинити гуманітарну катастрофу

Неділя, 13 березня 2016, 16:38
МЗС: Дії РФ на Донбасі можуть спричинити гуманітарну катастрофу

Обстріли позицій ЗСУ та збройні провокації у районі Авдіївки призводять не лише до втрат серед військових і цивільного населення, а й до знищення об’єктів життєзабезпечення, що може спричинити гуманітарну катастрофу в регіоні. 

Про це йдеться у заяві МЗС України щодо загострення ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей, що спричинено збільшенням збройних провокацій з боку бойовиків за підтримки Росії. 

"З 5 березня Росія і бойовики значно активізували обстріли в районі Авдіївки. Основне завдання – розширення підконтрольної території та просування вглиб т.зв. "сірої зони", - заявили в МЗС.

За даними відомства, з цією метою російським командуванням "1 Армійського корпусу" сформовано угруповання сил у складі тактичної групи чисельністю до 800 бойовиків, яка посилена важким озброєнням - танками до 10 од., бойовими броньованими машинами до 30 од., артилерійськими гарматами (калібру 122-мм і 152-мм типу "Мста-С", "Гіацинт-С", "Гвоздика", "Нона-С") до 13 од., мінометами калібру 120 та 82 мм до 20 од., а також 122-мм РСЗВ "Град" - до 4 одиниць.

В МЗС заявили, що середньодобова інтенсивність обстрілів Авдіївки і прилеглих до неї районів становить близько 30 обстрілів, бойовики активно застосовують танки, артилерію та міномети.

"Обстріли позицій ЗС та збройні провокації у районі Авдіївки призводять не лише до втрат серед українських військовослужбовців і цивільного населення, а й знищення критичних об’єктів життєзабезпечення, що може спричинити гуманітарну катастрофу в регіоні", - зазначили в МЗС. 

Росія має усвідомлювати, що у разі руйнування Донецької фільтрувальної станції, відновлення якої погоджено у рамках Робочої підгрупи з соціально-економічних питань Тристоронньої контактної групи, у регіоні може спалахнути епідемія дизентерії та гепатиту," - підкреслили в МЗС. 

Також в МЗС підкреслили, що РФ та бойовики порушують Мінські домовленості щодо відведення важких озброєнь калібром 100 мм і вище, а також танків, артилерійських гармат калібром до 100 мм та мінометів калібром до 120 мм (включно).  

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...