Рада тричі не захотіла повертати гроші Януковича без рішення суду

Вівторок, 15 березня 2016, 12:05

Верховна Рада відмовилася включити в порядок денний законопроекти, якими пропонувалося урегулювати механізм повернення в держбюджет коштів попередньої влади.

За це проголосували 183 депутати.

Мова йде про законопроект 4057 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду), а також про 3196 щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Перед голосуванням думки у залі розділилися – низка депутатів, у тому числі – спікер Володимир Гройсман – підкреслювали, що ці закони допоможуть повернути кілька мільярдів гривень екс-президента Віктора Януковича. Також Гройсман наголошував, що мова йде лише про включення законопроектів у порядок денний і пізніше їх можна буде доопрацювати.

У свою чергу інші депутати наполягали, що відбирати майно до рішення суду не можна, оскільки це порушує права людини.

Моя думка щодо законопроекту 4057 який подає група товаришів на чолі з Пашинським. Через багато слів не видно суті, а су...

Posted by Віктор Чумак on Tuesday, March 15, 2016

Після першого голосування Гройсман оголосив годинну перерву, під час якої депутати спробували домовитися щодо цього закону. Після перерви спікер ще двічі ставив питання про включення документу в порядок денний, однак депутати все рівно відмовилися - спершу "за" натиснули 200 людей, потім - 162.

Не вплинули на загальну думку і виступи депутатів від БПП Івана Винника і Юрія Луценка, які пояснювали, що дія закону поширюватиметься лише на гроші і державні цінні папери, а не майно, а також що ООН у 2003 році закликала країни зробити можливим конфіскацію корупційного майна, якщо переслідування особи неможливе. Також вони привели приклади, коли Європейський суд з прав людини підтримував такі конфіскації. Однак депутати все ж не проголосували за це рішення.

Після цього Гройсман закрив ранкове засідання.

Олег Шанковський, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування