У Раді вимагають розібратися з "мафією", яка наживається на гемодіалізі

Середа, 16 березня 2016, 10:13

Депутат від "Народного фронту" Олександр Кодола вимагає від Антимонопольного комітету та антикорупційних органів розібратися з "монополістами" на ринку медпрепаратів для людей із нирковою недостатністю.

Із трибуни Верховної Ради він заявив, що "фармацевтична мафія" завищує ціни й наживається на держзакупівлях витратних матеріалів для гемодіалізу.

"Людей, хворих на хронічне захворювання нирок, у нас на обліку – близько півмільйона, 5 тисяч із них знаходяться на гемодіалізі. Станом на 1 січня в Україні працює понад 90 центрів, де проводять гемодіаліз", - сказав Кодола і додав, що такі центри переповнені, фінансування на допомогу всім, хто потребує цієї процедури, не вистачає.

"У неофіційній черзі на процедуру гемодіалізу перебуває близько 7-8 тисяч людей – і більшість із них не доживає до своєї черги на отримання життєво необхідних процедур, бо потрапити до відділень гемодіалізу можна лише тоді, коли хтось із пацієнтів, які отримують замісну ниркову терапію, помирає", - зазначив депутат.

При цьому держава витрачає "рекордні гроші" – понад 1 мільярд гривень лише на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу. І "тільки близько 20% людей, які потребують гемодіалізу, мають можливість отримати за рахунок державних коштів цю життєво необхідну процедуру", сказав Кодола.

"Однією з основних причин такого стану речей є абсолютна монополія на ринку гемодіалізу декількох компаній, які фактично захопили і поділили цей ринок між собою.. Якщо проаналізувати ринок державних закупівель витратних матеріалів для гемодіалізу, можна дійти висновку, що в Україні існує так звана фармацевтична мафія, яка – без перебільшення – має причетність до усіх закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення", - заявив він.

"Зокрема, у процедурах державних закупівель для гемодіалізу у 99% виграють дві групи компаній, які просто диктують державі свої ціни, які удвічі-втричі вищі, ніж у європейських країнах", - сказав Кодола.

Він із колегами-депутатами бачить "всі ознаки багатомільярдної корупції".

"Люди помирають, тому що не можуть заплатити, отримати необхідне лікування, а з держави продажні чиновники й фармацевтична мафія висмоктують усі соки, наживаючись на державних закупівлях", - сказав Кодола.

"Тому я вимагаю від Антимонопольного комітету та Міністерства охорони здоров’я припинити порушення чинного законодавства, створити прозоре конкурентне середовище для забезпечення максимальної економії бюджетних коштів", - заявив він.

Кодола додав, що у цей момент відбувається круглий стіл, де намагаються знайти шляхи вирішення цієї проблеми.

"Я закликаю Антимонопольний комітет зайняти жорстку позицію, провести розслідування та усунути порушення чинного законодавства. Відповідні звернення були надіслані мною до всіх антикорупційних органів, до Антимонопольного комітету, до Міністерства охорони здоров’я. Я думаю, що спільними зусиллями ми не дамо наживатися на здоров’ї українців", - сказав Кодола

Як відомо, гемодіаліз – це апаратне очищення крові. Люди, в яких відмовили нирки, мають раз на кілька днів проходити його, щоб жити.

Олена Рощенко ,УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
Усі новини...