Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд в Грозному залишив Карпюка і Клиха за гратами

Четвер, 17 березня 2016, 11:04
Суд в Грозному залишив Карпюка і Клиха за гратами
FB Oleg Mezentsev

Суд у Грозному відхилив апеляцію на продовження запобіжного заходу для громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Про це передає у четвер "Радіо Свобода".

"Термін запобіжного заходу Миколі Карпюку та Станіславу Клиху залишили в силі на три місяці. В апеляції відмовлено", - повідомив журналіст Антон Наумлюк.

Матері Клиха викликали "швидку". Стас, коли побачив матір, повис у клітці і почав кричати, у нього стався нервовий зрив.

На суд не змогли потрапити журналісти українських і міжнародних ЗМІ.

У суді пояснили, що пропустили лише родичів, бо в залі суду немає місця. По завершенні засідання з судової зали вийшли близько півсотні людей "спортивної зовнішності".

Раніше цього тижня Міністерство закордонних справ України висловило обурення через "свідоме затягування Верховним судом Чеченської Республіки Росії розгляду сфабрикованої справи проти незаконно утримуваних громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха".

Українців звинувачують в "участі в банді, вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців".

Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь.

За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання російські слідчі отримали від них тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр "Меморіал" повідомив, що визнав Карпюка і Клиха політичними в’язнями.

Як заявили правозахисники, вони вимагають негайно й безумовно звільнити українців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування