Рада зробила перший крок до конфіскації грошей Януковича

Четвер, 17 березня 2016, 13:06

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про спецконфіскацію арештованих коштів попередньої влади.

"За" проголосували на засіданні парламенту в четвер 228 депутатів.

Згідно з документом, зверненню в дохід держави будуть підлягати грошові кошти, валютні цінності, державні облігації України, казначейські зобов'язання України, дорогоцінні метали, каміння, в тому числі що знаходяться на банківських рахунках або на зберіганні в банках або інших фінансових установах, і доходи від них, отримані в корупційний спосіб.

В законопроекті вказано, що звернення в дохід держави коштів і цінностей здійснюється за умов переховування підозрюваного у вчиненні вказаних злочинів від органів слідства та суду не менше шести місяців.

У документі також врахують правку, внесену в залі депутатом із фракції "Самопоміч" Оленою Сотник, згідно з якою при ухваленні рішення про направлення в дохід держави цінностей, грошей чи цінних паперів має бути доведена обставина, що кошти були передані третім особам від підозрюваного у незаконний спосіб.

"Чітко внести, що доведенню підлягає обставина, що третім особам всі ці цінності… були передані у незаконний спосіб", - зазначила депутат.

Сотник також запропонувала викликати представників Генпрокуратури для звіту щодо розслідування справ про корупційні злочини представників злочинного режиму Януковича.

Прийняттю в першому читанні законопроекту передувало бурхливе обговорення, під час якого депутати висловлювали застереження щодо ризиків для України зіткнутися з позовами до європейських судів.

В свою чергу одна з авторів і ініціаторів документу Тетяна Чорновол навіть відзначилася рукоприкладством.

Врешті-решт депутати домовились до другого читання виправити всі огріхи і зняти застереження.

Як зазначив спікер Гройсман, буде створено робочу групу, куди запросять фахівців, в тому числі міжнародних: з ЄСПЛ, Венеційської комісії, щоб до другого читання цей закон відповідав світовим стандартам і інтересам українського народу.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування