У Запоріжжі демонтували найбільший в Україні пам'ятник Леніну

Четвер, 17 березня 2016, 13:10
У Запоріжжі демонтували найбільший в Україні пам'ятник Леніну

У Запоріжжі у четвер після 29 годин від початку демонтажу знесли найбільший в Україні пам’ятник комуністичному вождю Володимиру Леніну.

Готуватися до демонтажу Леніна почали ще в суботу, 12 березня.

Тоді монумент обнесли огорожею, пише місцевий сайт 061.ua. Безпосередньо сам демонтаж стартував уранці у вівторок, 16 березня, після 29 годин – о 13.30  17 березня пам’ятник вдалося зняти з п’єдесталу.

Монумент знімали за допомогою спеціальної техніки та тросів, тож він залишився неушкодженим. Раніше у міськраді Запоріжжя лунали пропозиції провести аукціон з продажу пам’ятника Ілліча.  

 
Через 29 годин пам'ятник опинився на газоні
фото 061.ua

Вранці на площі Запорізькій біля монумента Леніну поліція затримала екс-депутата Запорізької міськради Юрія Петровського. Колишній депутат, прибічник комуністичних ідей, роздавав листівки разом із іншими прихильниками вождя. Поліція затримала Петровського і супроводила його до Дніпровського райвідділку.

Загалом, демонтаж пам'ятника пройшов спокійно.

Монумент виготовлено із бронзи, постамент – з рожевого граніту, його вартість оцінюють у мільйони гривень. Загальна висота пам’ятника із постаментом 19,8 м. Це був найбільший пам’ятник Леніну в Україні.

Він простояв у Запоріжжі з 1964 року.  

У соцмережах активно обговорюють демонтаж.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування