КС: Рада сама може встановити, коли змінювати Конституцію

П'ятниця, 18 березня 2016, 10:55

Український парламент самостійно встановлює, на якій із наступних сесій ухвалювати законопроект про внесення змін до Конституції.

Це випливає з рішення Конституційного Суду від 15 березня, оприлюдненого 18 березня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

КС виніс рішення за конституційним поданням 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення положення фрази "на наступної черговій сесії Верховної Ради".

"У положенні статті 155 Конституції України щодо ухвалення законопроекту про внесення змін до Конституцію України на наступній черговій сесії Верховної Ради України передбачено зважений підхід до розгляду й ухвалення цього законопроекту як закону", - йдеться у рішенні КС.

У статті 155 Конституції закріплено, що законопроект про внесення змін до Основного закону, попередньо схвалений 226 депутатами, вважається ухваленим, якщо за нього проголосували не менше 300 депутатів на наступній черговій сесії (ст. 155 Конституції - це розділ 13 Основного закону, зміни до якого, як і в розділ 1 і 3, мають бути затверджені Верховною Радою після ухвалення всеукраїнським референдумом).

КС розтлумачив, що йдеться про можливість ухвалювати зміни до Конституції саме на черговий, а не на позачерговій сесії, зазначають "Українські новини".

Суд вказує, що розгляд питання змін до Конституції у два етапи й неможливість їх внесення на одній черговій сесії Верховної Ради дає депутатам час для додаткового аналізу змісту й наслідків цього законопроекту.

Щодо слова "наступній" КС зазначив, що в законодавстві воно вживається в різних значеннях.

КС констатував, що парламент може встановити в регламенті, на якій саме наступній сесії можна ухвалювати в цілому зміни до Основного закону.

"Верховна Рада може передбачити в Регламенті Верховної Ради можливість ухвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України як закону на більш пізній черговій сесії Верховної Ради з дотриманням положень, закріплених розділом 13 (Внесення змін до Конституції України) Основного закону України", - вважає КС.

Представник парламенту в КС Анатолій Селіванов відмовився коментувати зазначене рішення, пославшись на те, що не бачив повний текст.

Як відомо, 28 січня цього року депутати змінили регламент, що дозволяє Верховній Раді розглядати на наступній сесії парламенту проект змін до Конституції, який за висновком КС відповідає вимогам Конституції, був попередньо схвалений Верховною Радою і не був розглянутий на черговій сесії після попереднього схвалення.

Того ж дня президент Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Фракції "Самопомочі" й Радикальної партії не підтримали цю правку. Зокрема, їх непокоїть імовірне ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації. На думку депутатів цих фракцій, запропонований формат "децентралізації" вигідний російській владі.

Голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк пообіцяв оскаржувати в КС ці зміни до регламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування