41 країна ООН засудила порушення прав людини в Криму

Вівторок, 22 березня 2016, 09:45

41 країна ООН засудила систематичні порушення прав людини і зловживання з боку російської влади на анексованому півострові Крим.

Про це йдеться у спільній заяві від імені 41 країни у Раді ООН з прав людини, ініційованій Україною.

Зазначається, що доповіді численних міжнародних спостерігачів з прав людини відображають інформацію про ряд триваючих серйозних і систематичних зловживань.

До них відносяться примусова та ретроактивна імплементація російського законодавства; нав’язування російського громадянства; політично вмотивовані тюремні ув'язнення та судові переслідування.

Крім того - обмеження прав на свободу висловлювань; залякування журналістів, систематичне переслідування та дестабілізація роботи ЗМІ, які ведуть мовлення кримськотатарською та українською мовами.

Вказана ситуація видається особливо складною для політичних опонентів і осіб, що належать до меншин, особливо кримських татар, які, за наявною інформацією, продовжують потерпати від жорстокості з боку поліції, довільних обшуків та арештів, тортур і жорстокого поводження.

Країни ООН-підписанти засудили всі зловживання, "що є наслідком контролю над півостровом російської де-факто влади та які не повинні залишатися безкарними".

Вбивства і насильницькі зникнення представників кримськотатарського народу мають бути розслідувані, а винні особи - притягнуті до відповідальності, наголошується в заяві.

Окупаційну владу Криму закликали "гарантувати для всіх на півострові чесний та справедливий судовий розгляд відповідно до основних принципів міжнародного права".

Крім того, країни ООН закликали до негайного звільнення громадян України Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Ахтема Чийгоза та інших активістів, які були незаконно захоплені в Криму, перевезені до Російської Федерації та переслідуються в судовому порядку в порушення основних норм правосуддя й міжнародного права.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування