У Конча-Заспі на місці табору облаштувалися родини Гелетея й інших "чинів"

П'ятниця, 25 березня 2016, 13:28
У Конча-Заспі на місці табору облаштувалися родини Гелетея й інших чинів

У Конча-Заспі на місці дитячого табору збудували півсотні будинків, власниками яких є й екс-міністр оборони, суддя Вищого господарського суду, дочка екс-прокурора Києва та інші відомі люди.

Забудову у рекреаційній зоні вели під виглядом реконструкції, за документами будівлі провели як дитячий оздоровчий комплекс, пишуть журналісти проекту "Наші гроші" на телеканалі ZIK.

15 років тому на тому місці був дитячий оздоровчий табір заводу ВАТ "Київгума". Згодом його власником стало ЗАТ "Київгума" під керівництвом Сергія Шевченка. "За скільки (продали – ред.) не пам’ятаю, але це був 2001 рік", - розповів він.

Втім, понад 9 га землі під табором перебували в комунальній власності, тож у 2003 році ЗАТ "Київгума" оформило землю в оренду "для обслуговування дитячого оздоровчого табору".

Невдовзі забудовник захотів перетворити табір на "дитячий оздоровчий комплекс сімейного типу". За словами Шевченка, піонерський табір заводу "Червоний гумовик" не експлуатували вже 10 років, він його купив – і розробив проект реконструкції.

У 2004-му проект отримав позитивний висновок держекспертизи, у 2008 році Державна архітектурно-будівельна інспекція дала дозвіл на будівельні роботи.

У результаті ж збудували з півсотні приватних будинків. Так зване "Французьке містечко" (через французького архітектора) вийшло вдвічі більшим за орендовану "Київгумою" ділянку, адже парканом нині обгороджено ще й прилеглі 8 га лісу ЛПГ "Конча-Заспа".

Сам Шевченко порушень зі свого боку не бачить. За його словами, все побудовано відповідно до затвердженого проекту і жодна з будівель не є "житловим фондом".

Між тим, один із будинків належить екс-міністру оборони, нині керівнику Управління держохорони Валерію Гелетею. Його будинок – один із перших на в’їзді в комплекс, почасти на території "Київгуми", почасти – лісопаркового господарства "Конча-Заспа".

Право власності на цей будинок Гелетей посвідчував через судовий позов у 2012 році, коли він не працював на держслужбі, а був віце-президентом "Авант-Банку".

Отримати коментар Гелетея програмі не вдалося.

Ще один будинок із озером за договором дарування від жовтня 2013 року записаний на Дар’ю Черновську, дочку екс-прокурора Києва Анатолія Мельника. Позаторік 24-річна дівчина внесла 7 мільйонів у статутний фонд ТОВ "Автодрайв-Альянс". Коментувати нерухомість і бізнес Черновська в розмові відмовилася:

Будинком у 360 кв м володіє Неля Трунова, дружина екс-заступника Мельника у столичній прокуратурі, згодом Дніпровського екологічного прокурора та прокурора Одеської області.

Крім того, за даними "Наших грошей", будинок на 593 кв м належить судді Вищого госпсуду Ірині Кондратовій, батько якої Дмитро Притика 15 років очолював той же суд.

Кондратова пояснила, що будинок придбала за кошти від продажу частки в бізнесі, котрий мала ще до того, як стати суддею. Що це дитячий оздоровчий комплекс – нібито не знала.

У будинку на 650 кв м планує оселитися нардеп Сергій Лабазюк ("Воля народу"). Маєток він придбав у 2014 році, вказавши у декларації купівлю житлового будинку за 2,3 млн грн.

Будинок бізнесмена Арсена Демченка нещодавно арештували у рамках кримінальної справи, пов’язаної з держзакупівлями "Укртрансгазу" у 2009 році.

Крім того, нерухомість у т.зв. "Французькому містечку" мають:

- Галина Фаринник (550 кв м), дружина екс-керівника Головного слідчого управління МВС Василя Фаринника;

- Олена Шелудченко й Ольга Троян (два будинки по 580 кв м), дружина й дочка екс-глави НАК "Нафтогаз" Володимира Шелудченка;

- Олег Рафальський (530 кв м), син Олега Рафальського, екс-заступника голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна;

- Наталя Запорожан (580 кв м), дружина ректора Одеської медичної академії Валерія Запорожана.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування