Шабунін пояснив, чому ГПУ переслідує Центр протидії корупції

Середа, 30 березня 2016, 12:00

Центр протидії корупції не причетний до коштів, які уряд США виділив на реформу прокуратури.

Про це на брифінгу заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, повідомляє "Укрінформ".

"Центр протидії корупції не взяв жодного цента ні в американського посольства, ні в будь-якого донора на реформу Генеральної прокуратури. Є два різних пули грошей, якими американський уряд фінансував реформу правоохоронної системи України: одна частина – реформа Генеральної прокуратури, інша частина – створення нових правоохоронних органів", – сказав Шабунін.

За його словами, Генпрокуратура зараз розслідує розкрадання коштів, виділених США на реформування саме прокуратури. 

"Ми як центр не узяли з цієї суми грошей. Це від самого початку розвалює справу. Ми взяли гроші з другої частини, почавши їх витрачати на навчання детективів Антикорупційного бюро, привівши сюди кращих у світі експертів, запросивши кращих експертів країни. Частина грошей пішла на дослідження кожного претендента на посаду в НАБУ та САП", – пояснив він.

Шабунін переконаний, що зараз немає жодних юридичних підстав прив'язувати громадську організацію до цього розслідування, а тому розцінює ситуацію як політичний тиск на Центр.

"По-перше, ми послідовно критикуємо генерального прокурора та двох його заступників – Севрука та Столярчука, останні півроку розповідаючи, як ця команда злила ключові провадження по Януковичу та його посіпаках", – сказав активіст.

Крім того, додав він, Центр протидії корупції звернувся з вимогою до Шокіна звільнити Столярчука за те, що, на думку громадськості, він провалив справу Юрія Іванющенка.

"Третя причина – чотири тижні тому Центр оприлюднив план Банкової з заміни Шокіна на або Севрука, або Столярчука, і почали пояснювати суспільству всередині країни та назовні, чому цього не можна допустити", – сказав Шабунін.

Як відомо, 22 березня Печерський райсуд Києва надав слідчим Генпрокуратури доступ із правом вилучення речей і документів Центру протидії корупції, а також документів, які становлять банківську таємницю.

Слідчі Генпрокуратури розслідують начебто розкрадання виділених урядом США і європейськими партнерами коштів на реформування прокуратури.

Але 28 березня прокурор ГПУ Владислав Куценко запевнив, що Генпрокуратура не відкривала жодного кримінального провадження проти Шабуніна та його колег, але розраховує на те, що перешкод для доступу до документів, пов'язаних з отриманням Центром іноземної допомоги, чинити ніхто не буде.

За словами Куценка, ця перевірка – ініціатива не керівництва ГПУ, а депутатів з різних фракцій, "які попросили ГПУ перевірити ефективність та законність використання коштів іноземної допомоги".

У цей же день представники фракції "Народний фронт" заявили, що не подавали до Генпрокуратури заяви щодо перевірки Центру протидії корупції. У фракції пояснили, що деякий час тому парламентарії подали колективну заяву за підписом близько 30 депутатів на адресу сенатора США з проханням підтвердити, що американська сторона надала 200 тис. доларів на реформу прокуратури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування