Консули: у Савченко тахікардія, але вона планує виступити

Понеділок, 7 березня 2016, 11:44
Консули: у Савченко тахікардія, але вона планує виступити

Українська льотчиця Надія Савченко продовжує сухе голодування на знак протесту проти судилища в Росії, але планує виступити з останнім словом у суді 9 березня.

Як повідомляє кореспондент ТСН, йде третій день, коли Савченко не вживає ані води, ані їжі.

7 березня у СІЗО до неї прибули генеральний консул України в Ростові-на-Дону Анатолій Москаленко і віце-консул Олександр Ковтун.

Вони повідомили, що в Надії Савченко вже спостерігаються перші ознаки погіршення стану здоров’я: прискорене серцебиття і холодні руки. Проте льотчиця при тямі й адекватно реагує.

Загалом зустріч тривала півтори години.

Українським дипломатам Надія Савченко заявила, що має намір "дотягнути" до судового засідання, яке відбудеться 9 березня у російському Донецьку. Вона планує виступити з останнім словом.

При цьому українка відвідує медика СІЗО, який вимірює тиск.

На всі вмовляння приймати їжу і воду льотчиця відповідає відмовою.

Адвокат Микола Полозов також повідомив у Facebook, що в Савченко "періодично виникає тахікардія, набрякають ноги, порушена терморегуляція", але вона, "долаючи слабкість, сама спустилася з верхнього поверху у слідчий кабінет, де проходила зустріч із консулами, і сама піднялася назад".

"Вона досі забороняє російським лікарям брати в неї аналізи й проводити з нею будь-які медичні маніпуляції. Разом із тим, російська сторона всіляко затягує питання, пов’язане з допуском до Надії комісії українських медиків, які рік тому вже приїжджали обстежити її в лікарню СІЗО "Матроська тиша", - заявив адвокат.

Полозов підтвердив, що Савченко має намір бути у суді 9 березня й сказати останнє слово.

Только что говорил с консулами Украины. Им удалось пробиться в СИЗО к Надежде и пообщаться с ней.Надежда демонстрирует ...

Posted by Nikolay Polozov on Monday, March 7, 2016

Генконсул доповів президенту України про стан Надії Савченко.

У вівторок, 8 березня, консули планують знову зустрітися з Савченко і дізнатися про її стан здоров'я.

Генконсул України в Ростові, який за дорученням Президента відвідав Надію Савченко, доповів про стан її здоров’я. Завтра...

Posted by Svyatoslav Tsegolko on Monday, March 7, 2016

Речниця МЗС України Мар'яна Беца з посиланням на генконсула в Ростові розповіла "Укрінформу": "Стан Надії  досить важкий. Зрозуміло, вона на голодуванні в цілому з 18-го грудня минулого року і на сухому голодуванні з 3 березня. Але вона тримається".

5 березня українська сторона направила ноту російській стороні з вимогою надати дозвіл на відвідання Надії Савченко українськими лікарями – відповіді не надійшло. 

"Ми продовжуємо тиснути, ми вимагаємо від Російської Федерації надати цей дозвіл. Це абсолютно кричуща ситуація, політично вмотивована справа, побудована на сфабрикованих обвинуваченнях, і ми вкотре звертаємося до Росії з вимогою негайно звільнити Надію Савченко як політичного в'язня, яка незаконно утримується в Росії на надуманих обвинуваченнях", - заявила представник МЗС.

Беца не виключила, що Савченко можуть почати годувати силоміць. "Тому ми вимагаємо, щоб українські лікарі мали змогу її оглянути  і мали змогу надати їй допомогу у разі необхідності", - сказала вона.

Речниця наголосила, що МЗС робить усе, щоб українців-"заручників Кремля" звільнили.

Між тим, Надія Савченко оприлюднила нове звернення. В ньому вона заявила, що вийде на волю лише на своїх умовах, а її приклад боротьби з російською владою є прикладом для наслідування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування